• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vonzóvá teszik a segítő hivatást

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló
Vonzóvá teszik a segítő hivatást

Pécsett is lehet ápolói egyetemi diplomát szerezni, egyre több a férfi a pályán.

Az orvosok túlterheltségének csökkenésével és a szakma presztízsének növelésével járhat az ápolói mesterképzés bevezetése az egyetemeken. Pécsett jelenleg hetvenkilenc hallgatója van a képzésnek. A témában Betlehem József professzort, a pécsi egészségtudományi kar dékánját, az egészségügyért felelős államtitkárság miniszteri biztosát kérdezte a Dunántúli Napló.

A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer minőségének javítását és hatékonyabbá tételét hivatott szolgálni az a külföldi példák alapján kialakított egyetemi képzés és majdani új ápolói szerepkör, amit 2017 szeptemberétől hazánkban is bevezettek. Ez a kiterjesztett ápolói feladatkör 92 országban működik, és a legtöbb európai ország is ezt az irányt kezdi választani.

A hazai egyetemi ápolóképzés megkezdése előtt az országban a képzés folytatására jogosult négy egyetem egészségtudományi karai és szakemberei a képzési programot egyeztették és megállapodtak a mintatantervben, ami alapján a képzés folyhat. Amíg a képzési jogszabály a képzési és kimeneti követelményekkel rendelkezésre áll, addig a szabályszerű és jogszerű egészségügyi tevékenység végzésének a feltételeit az egészségügyi ágazat 2019-ig kell, hogy kialakítsa. A képzési programok kidolgozási folyamatának a szakmai koordinálására a Pécsi Tudományegyetem Ápolástudományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézet vezetőjét, dr. Oláh Andrást kérték fel.

A pécsi képzésnek 79 aktív hallgatója van, akik szinte kivétel nélkül már komoly, többéves ápolói szakmai gyakorlati háttérrel rendelkeznek. – Az ápolói pálya alapvetően női szakma, ugyanakkor talán a presztízsemelkedést és a jobb megélhetési viszonyokat is mutatja, hogy valóban – ugyan még mindig szerény arányban, de – egyre több férfiis választja ezt a pályát. A mentésben különösen évtizedek óta megfigyelhető a férfidominancia ápolói vonalon, addig a többi ellátási színtéren ez ma még nem mondható általánosnak.

A résztvevők tanulmányi támogatásban is részesülnek. – A Mihalicza-ösztöndíj a kormány által alapított, pályázat útján elnyerhető képzési ösztöndíj, amelynek célja a felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolók és mentőtisztek támogatása a mesterfokozat és az okleveles ápoló szakképzettség megszerzésében.

A már zajló képzésekre összesen 179 jelentkezőt vettek fel 2017-ben országosan, akik közülük 111-en adtak be pályázatot Mihalicza-ösztöndíjra. A mesterképzésben tanuló ápolóknak szóló ösztöndíjra 1 milliárd 800 millió forintot fordít a kormány 2018-ban. A képzés első félévében a tanulók akár 640 ezer forintot nyerhetnek el, a második félévtől kezdve pedig – a tanulmányi eredménytől függően – 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeg ítélhető meg számukra. Szerencsére a pécsi hallgatók többsége is élt ezzel a komoly ösztönzést jelentő támogatási lehetőséggel.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink