• Pollen
    • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

      Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

    • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

      Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

    • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

      Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • utazás
    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

    • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

      Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • napártalom
    • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

      Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

    • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

      Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

    • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

      Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Bayeré lett a Német jövőért díj

Ortopédia - szakmai Forrás: baymedinfo Szerző:

Az Unióban évente több mint másfélmillió vérröggel összefüggő esemény történik, ebből csaknem 544 ezer halállal végződik.

A Német jövőért díját 2009-ben a Bayer gyógyszergyártó vállalat kutató és fejlesztő munkacsoportjának egy új véralvadásgátló szer kifejlesztéséért ítélték oda Németországban.


A Bayer kutatói sok más tudóssal együtt fejlesztették ki a rivaroxabant a tromboembólia megelőzését szolgáló új molekulát, Az iparilag fejlett országokban, a civilizációs ártalmak között élők között több mint kétszer annyian halnak meg trombóembóliában, mint mell-, prosztatarákban, AIDS-ben, továbbá közúti balesetben együttesen.
A Xarelto® (rivaroxaban) tabletta a véralvadás folyamatának egyik kulcsfontosságú lépését célozza meg: a trombózis kialakulásában alapvető szerepet játszó aktivált X faktor működését gátolja.
Megfelelő megelőzés nélkül a nagy ízületi műtéteken átesett betegek 40-60 százalékában fordulhat elő vérrög a vénákban. Kutatások igazolták, hogy a rivaroxaban hatékonysága a felnőtt betegeken előre tervezett időpontban végzett csípő és térdízület beültető műtéteket követően fellépő vénás tromboembólia megelőzésében az enoxaparin-nál is hatásosabb, arról nem szólva, hogy nem injekcióként, hanem tablettaként is beadható.


A rivaroxaban


A rivaroxabant a Bayer németországi, Wuppertalban működő laboratóriumában fedezték fel, majd közösen a Bayer HealthCare, a Johnson & Johnson Pharmaceutical Research & Development fejlesztette ki.


A rivaroxaban az előre tervezett időpontban végzett csípő- valamint térdízületi protézis műtéteken áteső felnőtt betegek vénás tromboembóliájának megelőzésére eddig 80 országban – az Európai Unióban, Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Mexikóban stb. – kapott alkalmazási engedélyt.


A rivaroxaban klinikai fejlesztési programjában a jövőben várhatóan több mint 65 000 beteg vesz részt, felhasználhatóságát a véralvadás zavaraival járó heveny és idült megbetegedések széles körének kezelésében és megelőzésében vizsgálják meg.

Legolvasottabb cikkeink