• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Döntenek a fővárosi kórházak sorsáról

Lapszemle Forrás: Népszava Szerző:

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint biztosan lesz rendkívüli közgyűlés.

Azonban az időpontot még nem jelölték ki. A Népszava értesülései szerint március 4-én dönthetnek a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő 12 kórház állami kézbe adásáról. Az előterjesztés még nem ismert, a fővárosi frakciók még nem kaptak hivatalos értesítést.

Tarlós István és Szócska Miklós még januárban elvi megállapodást kötött a gyógyintézmények átadásáról. Jövő hét kedden az egészségügyi államtitkár az ágazat budapesti és Pest megyei képviselőivel tárgyal. Aznap egyébként Tarlóssal közösen egyeztet Pesti Imre budapesti kormánymegbízottal és Pest megyei kollégájával, Tarnai Richárddal is. A közelmúltban elfogadott fővárosi költségvetésben ráadásul már kifejezetten nem is számoltak az egészségügy finanszírozásával.

A szakértők véleménye szerint a 40 százalékos elvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyról áthozott fejlesztéseket, beruházásokat valósítják meg, míg idénre nem terveztek semmit a fekvőbetegellátó intézmények számára. Továbbá döntés született arról is, hogy a tartósan – azaz 60 napnál régebbi tartozást felhalmozó – eladósodott költségvetési intézmények vezetőit azonnal leválthatják, de megszüntetésükről, illetve más költségvetési szervbe való integrálásukról is dönthet a főpolgármester.

Eközben a jövő heti kormányülésen tárgyalhatják például az országos betegellátó rendszer átalakítását is, illetve hivatalos kormányprogrammá válhat a Semmelweis vitairat. Ezután a kabinet bemutatja a Semmelweis Koncepciót, így május-júniusra a parlament dönthet az egészségügy szerkezetátalakítását célzó törvényekről. Azonban az intézményi átszervezésekre csak fokozatosan lehet számítani, aminek keretében kórházi osztályok szűnhetnek meg és egyes ellátási területeket intézményekben csoportosítanak majd.

Szócska Miklós elmondta: egyes ellátásokból csak egy lesz az országnak, mivel ennél nagyobb kapacitást nem éri meg fenntartani. Azonban a 12 fővárosi kórház sorsáról egyelőre nem tudni. Arról lehetett hallani, hogy a speciális, országos ellátási kötelezettségű intézményekre a Semmelweis Egyetem tartana igényt.

Legolvasottabb cikkeink