• Ónodi-program
  • Mit várnak a szakértők az egészségpolitikától?

   Mit várnak a szakértők az egészségpolitikától?

  • Folytatódnak az egészségügyi ágazati tárgyalások

   Folytatódnak az egészségügyi ágazati tárgyalások

  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

 • EBP
  • Új eszközöket kapott a Honvédkórház

   Új eszközöket kapott a Honvédkórház

  • Mit várnak a szakértők az egészségpolitikától?

   Mit várnak a szakértők az egészségpolitikától?

  • Új mammográfiás eszköz a megújuló szakrendelőnek

   Új mammográfiás eszköz a megújuló szakrendelőnek

Döntenek a fővárosi kórházak sorsáról

Lapszemle Forrás: Népszava Szerző:

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint biztosan lesz rendkívüli közgyűlés.

Azonban az időpontot még nem jelölték ki. A Népszava értesülései szerint március 4-én dönthetnek a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő 12 kórház állami kézbe adásáról. Az előterjesztés még nem ismert, a fővárosi frakciók még nem kaptak hivatalos értesítést.

Tarlós István és Szócska Miklós még januárban elvi megállapodást kötött a gyógyintézmények átadásáról. Jövő hét kedden az egészségügyi államtitkár az ágazat budapesti és Pest megyei képviselőivel tárgyal. Aznap egyébként Tarlóssal közösen egyeztet Pesti Imre budapesti kormánymegbízottal és Pest megyei kollégájával, Tarnai Richárddal is. A közelmúltban elfogadott fővárosi költségvetésben ráadásul már kifejezetten nem is számoltak az egészségügy finanszírozásával.

A szakértők véleménye szerint a 40 százalékos elvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyról áthozott fejlesztéseket, beruházásokat valósítják meg, míg idénre nem terveztek semmit a fekvőbetegellátó intézmények számára. Továbbá döntés született arról is, hogy a tartósan – azaz 60 napnál régebbi tartozást felhalmozó – eladósodott költségvetési intézmények vezetőit azonnal leválthatják, de megszüntetésükről, illetve más költségvetési szervbe való integrálásukról is dönthet a főpolgármester.

Eközben a jövő heti kormányülésen tárgyalhatják például az országos betegellátó rendszer átalakítását is, illetve hivatalos kormányprogrammá válhat a Semmelweis vitairat. Ezután a kabinet bemutatja a Semmelweis Koncepciót, így május-júniusra a parlament dönthet az egészségügy szerkezetátalakítását célzó törvényekről. Azonban az intézményi átszervezésekre csak fokozatosan lehet számítani, aminek keretében kórházi osztályok szűnhetnek meg és egyes ellátási területeket intézményekben csoportosítanak majd.

Szócska Miklós elmondta: egyes ellátásokból csak egy lesz az országnak, mivel ennél nagyobb kapacitást nem éri meg fenntartani. Azonban a 12 fővárosi kórház sorsáról egyelőre nem tudni. Arról lehetett hallani, hogy a speciális, országos ellátási kötelezettségű intézményekre a Semmelweis Egyetem tartana igényt.

Legolvasottabb cikkeink