• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztelt Dr. Alföldy Ferenc Professzor Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát a lányom véradásával és az esetleges hepatitis fertőzöttségével kapcsolatban, ...

... amit az "aggódó édesanya "jeligére írt, de egy pár dolgot nem értek. Azzal tisztában vagyok, hogy a sokszor merev jogszabály értelmezések miatt, bizonyos esetekben nincs ,vagy csak kevés lehetősége van az egészségügyben dolgozóknak arra, hogy rugalmasabban álljanak hozzá néhány kérdéshez. (A közigazgatásban dolgozok, és sokszor vagyunk hasonló helyzetben) Azt is megértem, hogy inkább a biztonságot tartják szem előtt, így ha bármilyen gyanú felmerül egy esetleges fertőzésre, akkor inkább nem használják fel a vért. Válaszának azon részét viszont már nem értem, hogy azt feltételezi hogy a vizsgálati eredmények eltérését a különböző típusú tesztek használata okozhatta. Ezt furcsának, és egyben ijesztőnek tartom. Gondolom, hogy ezeket a teszteket a használatukat megelőzően a megfelelő hatóságoknál engedélyeztetni kell, és csak akkor kapnak engedélyt ha minden feltételnek megfelelnek. Ezek után riasztó az a gondolat hogy más vizsgálati eredményeket kaphatunk más-más vizsgálati módszernél, csupán azért mert nem egyfajta tesztet alkalmaznak. Hol van akkor így a biztonság? Ennél is fontosabb, hogy akkor most már tényleg nem értem a teszteredményeket, és ez az ami igazán aggaszt. Ha továbbra is azt feltételezem, hogy a két utóbbi teszteredmény a helyes, (és nem a vérellátóé) és kizárólag az anti-HBs lett pozitív, akkor ez nem azt jelenti, hogy csupán az oltás miatti védettséget lehet kimutatni? Ha a lányom hepatitis B-vel fertőződött volna valaha, akkor az anti-HBc eredménynek mindenképpen pozitívnak kellene lennie függetlenül attól, hogy mikor történt a fertőzés. Vagy ez nem így van? ( Most tekintsünk el attól, hogy a vérellátó ezt mutatta ki, és kérem úgy válaszoljon mintha csak a két utóbbi vizsgálati eredmény állna a rendelkezésére.) Ráadásul szerintem a Bel-lab Egészségügyi Kft-nél végzett egyéb tesztek is azt erősítik, hogy fertőzés nem
is volt soha, mivel csak az anti-HBs lett pozitív, és az összes többi teszteredmény negatív lett. Ha valaha is átesett volna a lányom egy fertőzősen akkor, ezek közül valamelyiknek pozitívnak kellett volna lennie szerintem. Kérem ne haragudjon, hogy mindig ilyen hosszú levelet írok, de rövidebben nem tudtam megfogalmazni a gondolataimat, érzéseimet.
Megtisztelő válaszát előre is megköszönve: Mária
jelige: aggódó édesanya


VÁLASZ


A laboratóriumi vizsgálatok során nem a különböző tesztek megbízhatatlanságáról van szó, hanem arról, hogy a különböző tesztek érzékenysége eltérhet egymástól. Ezért a vizsgálati eredményeket és az egyéb körülményeket is értékelnie kell az orvosnak, erre a véradás során nincs lehetőség. Minden vizsgálati módszer esetében számolni kell a tévesen negatív és a tévesen pozitív eredménnyel is, mert több tényező befolyásolhatja, beleértve a tévesztés lehetőségét is. Ezen kívül, minden vizsgálati módszernél megadják azt az értéket is, mikor tekinthető negatívnak, mikor pozitívnak az eredmény. A második két vizsgálatnál az első esetben antiHBc:totál negatív, a másodiknál pedig 0,7, tehát nem „totál negatív", hanem ennyi, de ezt negatívnak kell tekinteni a fentebb részletezett meggondolások alapján. (Csak mellékesen említem meg, hogy vannak pl. olyan egyének, akikben a többszöri védőoltás után sem mutatható ki ellenanyag (ezekre azt mondjuk, areaktívak), de ez nem biztos hogy egyértelműen azt jelentené, hogy nem védettek az adott betegséggel szemben, de az ellenanyagot nem tudjuk kimutatni. Nem azt mondjuk, hogy nincs. Az immunológiai folyamatokat máig sem ismerjük teljes mélységben.)
Korábbi válaszomban is nagyon óvatosan fogalmaztam „felmerül a lehetősége" a rejtett fertőzésnek. A véradó csak úgy gondolkodhat, hogy ha mégis vírushordozó a vért adó személy, azzal több ember egészségét, életét teszik ki veszélynek, tehát a véradásból kizárják. Ezért nem gondolkodhat „rugalmasan" a véradó, nem említve a kevésbé jelentős esetleges pereket, kártérítéseket.
100%-os biztonsággal nem merem állítani, hogy leánya nem esett át a vírusfertőzésen, de a valószínűsége minimális. Egyéb kóros leletek, tünetek, panaszok hiányában ezt kell feltételezni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink