• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Állandó orrfolyás, nem allergia

Orvos válaszol

2,5 éve állandó náthás tünettel küszködök, ami abban nyilvánul meg, hogy folyamatosan folyik az orrom, és állandóan szipogok, ez hideg környezetben erősödik...

... Sok esetben az orrfújás nem segít, mert nem elég a váladék ahhoz hogy kifújjam, viszont szipogásra késztet. 2-3 havonta előfordul a jobb szemem felső-belső sarkában a csontnál kellemetlen nyomásérzet, ami 1-2 nap után magától megszűnik.
Múlthéten voltam Fül-orr-gégészeten, és a helyi vizsgálattal nem állapítottak meg rendellenességet, polipot. Ezek után az allergológián nézettem meg magam, egy lehetséges allergia miatt. Itt sem állapítottak meg allergiát. Viszont írtak fel Nasorex 0,05% orrspray-t, és beutaltak jövőhónap végére CT-re, orrmelléküreg gyulladás, és orrpolip gyanújával.
Körülbelül egy hete használom a spray-t, és ez megnövelte az orrváladék mennyiséget, így ki tudom fújni annyira az orrom, hogy 1-2 órán át ne érezzek semmit, de reggelente, és esténként szokott fájni az arcom, illetve a spray használata után véres az orrváladék, ami napközben viszont tiszta szokott lenni. Ami még feltűnt, hogy a spray befújása után sosem érzem a torkomban azt a kellemetlen gyógyszeres ízt.
Sajnos az allergológushoz, és a fül-orr gégészetre majdnem 3 hét a várakozási idő, és a házi orvosom is továbbképzésre ment néhány hétre. Eléggé megijedtem a véres orrváladéktól.
Nagyon szoktam félni a komolyabb betegségektől, így szeretném megtudni azt hogy lehetséges hogy orrpolipom van mégis, vagy kell-e valami komolyabb problémától tartanom, setleg másra utalnak a tünetek? Illetve a Nasorex orrspray-t a mellékhatások ellenére is használhatom e tovább?
Válaszukat előre is köszönöm.


VÁLASZ

Az orrfolyás hátterében állhat allergia, legfeljebb nem tudjuk kimutatni. Az arckoponya CT-t átnézve lehet véleményt alkotni a melléküregek állapotáról, addig felesleges orrpolipokon gondolkodni.
A Nasonex-et nyugodtan alkalmazza tovább. Elképzelhető, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát. Ezért vegyen Coldastop orrolajat és abból használjon 1-1 cseppet, mint ahogy a betegtájékoztatóban leírják. Mivel 2,5 éve állnak fent a tünetek, a CT-ig azt a pár napot már ki lehet bírni.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink