• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

allando nogyogyaszati problema

Orvos válaszol 2014.11.06 09:02 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Ur/No!

Nogyogyaszti problemaim 16 eves kezdodtek(most 31 vagy)
Allando candidafertozes jellemzo feher turos folyas puffadas stb kesobb az egesz szervezetemben megtalaltak...

... Kezelgettek gyogyszerekkel termeszetgyogyaszati szerekkel, de kikezelni sose tudtak.Hozzateszem a dietat sokaig nem is tartottam be.
Most 31 evesen is sztem meg mindig h ugyanaz a bajom bar nem vagyok biztos benne.Nincs mar az a turos folyas ment regebben helyette van ilyen atlatszo nagyon ritkan sargas bo folyas ami inkabb hasonlit orrvaladek szerure. Szaga nincs csak bo folyas es sokszor eg, diszkomforterzet.
Es a hasam jobb oldalan szokott fajni.Csinaltak ultrahangot azt mondtak nincs ott semmi.Keneteket vettek sokszor olykor kimutatjak a gombat volt h bakteriumot de sose semmi komolyat.De amikor nem mutattak ki a gombat akkoris ugyanez a bajom volt
Csinaltattam hormonvizsgalatot mert amikor megjon elotte par napig ilyen barnas cucc jon ki beleolem es csak utana jon ki noralis ver.Ekkor is szokott urulni az a atlatszos valami a verrel egyutt.Szoval hormonvizsgalat azt mutatta ki h a tsh kicsit magasabb meg a prolaktin szint.LH FSH Osztraidol Tesztoszteron normalis.
Ez a ketto elteres okozghat problemat?A tsh csak egy kicsit van a hatar felett a prolaktin valamennyivel magasabb de az azt mondjak a stressztol is lehet..
Egy ismerosom kuldott egy level orungalt multkor mert en Londonban elek Azt bevettem es jobb lett tole ez a dolog, de nem mult el teljesen, kozben dietaztam. Most sokkal tobb szenhidratot ettem es megint erzem h jon elo:(
Maga szerint ez mitol lehet candidas vagyok meg mindig? Lehet valakinek ugyis nogyogyaszati candidaja h nem a jellegzetes tunetekvannak jelen?
Nagyon unom mar ezt az egeszet es nemtudom milyen terapia segitene vagy lehet orok eletemre diatara utaljam maga? AMikor nem eszek olyanokat valamivel jobb a helyzet..Az orungal jo gyogyszernek tunt de nemtudom mennyit kellene beszedni belole h kigyogyuljak ebbol.
Valaszat megkoszonom!


VÁLASZ


Javaslattal, kezelési eljárással nem élhetek és a felületes információk alapján csak általánosságban tájékoztathatom. Felületesek számomra, mert sem a mintavételek időpontja, sem a vizsgálati módszerek ( nem csak kenet, de tenyésztés, ellenanyag kimutatás), életmód, sexuális szokások, tampon használata, testalkata, az eddig alkalmazott módszerek, gyógyszerek és egyéb szerek nem állnak rendelkezésre és sokszor az időbeni összefüggések adnak választ a feltett kérdésre, amit szintén nem ismerek. Egy beteg kezeléséhez nagyon sok adatot kell begyűjteni, kezdve a kikérdezéssel.
A candidáról annyit, hogy testünk természetes lakója, ennek ellenére ritkán okoz komolyabb betegséget, talán kivétel a nők candida okozta vulvo-vaginitise, aminek van egy sporadikus, heveny és egy kiújuló idült formája. Rendszerint vegyes fertőzésről van szó. A gombás fertőzés, ha egyszer kialakult valamilyen ok miatt, sokszor visszatérhet. A hajlamosító tényezők között az immunologiai állapot átmeneti vagy tartós gyengülése, mesterséges gyengítése, előzetes antibiotikus vagy szteroid kezelés, fogamzásgátló tabletta alkalmazása, műszálas fehérnemű, bizonyos sportok, mint kerékpár, lovaglás mellett a hüvely pH-jának, savasságának megváltozása lúgos irányba. A fertőzés forrása általában a béltraktus, ezért a higiénés szokások is játszhatnak szerepet, mint az altest törlésének iránya. A heveny formára jellemző a túros váladék, az idült formára a hígabb, tejszerű váladékozás. Előbbi esetben rendszerint helyi kezelés elegendő szokott lenni, utóbbi esetben pedig a tartós (több hét) gombaellenes kezelésre is szükség lehet. Tudományosan ugyan nem teljesen bizonyított, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a diétának is van jelentősége a fertőzés fenntartásában, kiújulásában. A diétát ugyancsak hosszabb ideig tartják szükségesnek (több hét, néhány hónap). Ezen túlmenően a helyi kezelés megfelelő oldatokkal egészíti ki a kezelést. A „kis" hormonális eltéréseknek nem hinném, hogy jelentősége van. Gondolni kell arra is, hogy a partnerét is esetleg kezelni kell, mert bár a sexuális eredetű fertőzés ritkább, de ismert.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink