• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Álom vagy valóság?

Orvos válaszol 2013.05.22 06:58 Szerző: Fodor Mónika pszichológus

Tisztelt Válaszadó!

Kb. 1 -másfél hónapja alvászavarral küszködök. Ez az alvászavar nem tartom olyan megrendítőnek, hisz legrosszabb esetben is 5-6 órát minimum aludtam. Ami számomra aggasztó, hogy rémálmok gyötörnek...

... de igazából még ezek sem aggasztanak igazán. Viszont van ??2 álmom?? ami merőben hasonlít egymáshoz és a tegnapi éjszaka után úgy éreztem ezt valahova le kell írnom. Hogy álom vagy valóság nehezen tudom eldönteni. A dolog érdekessége, hogy nagyjából mindkettő esetben tudatomnál voltam, mivel hallottam és érzékeltem, hogy a film/stand up comedy-ben (8 éve minden este így alszom el és eddig nem volt gond) hol tartanak miről van szó, ebből gondolom, hogy nem voltam teljes álomban. Amitől igazán megijedek, hogy furcsa érzésem van, mert szeretnék megmozdulni, de nem tudok, olyan érzés mintha valami átakarna menni rajtam és egyfajta görcsöt érzek az egész testemben, pedig az agyam kattog és gondolkodik, majd hirtelen felnyitódik a szemem. Az első alkalomnál még édesapám képe is benne v
olt(morbid jelenetben játszódott le a halála, ahogy elsorvad és semmivé válik és ebből alakult ki a görcsös érzetem), gondolom azért, mert mielőtt elaludtam volna ő rá gondoltam.
Az életemről tudni kell, hogy 20 éves(férfi) egyetemista vagyok. 2 szakot végzek, életem a sport és az egészséges életmód. Édesapámról kb. másfél hónapja tudjuk, hogy rosszindulatú daganata van.
Úgy gondolom, hogy bár napközben ezeket a problémákat, stresszes helyzeteket különösképp jól kezelem, (környezetem szerint elnyomom magamban az érzelmeim) viszont tudat alatt, így dolgozhatom fel a mindennapos problémáimat.
A kérdésem az, hogy vajon az a 2 álomszerűség a stresszből adódó pszichés zavaroknak, vagy esetleg más problémára utalhatnak?
Köszönöm


VÁLASZ


Édesapja betegségének diagnosztizálása komoly stressz az egész család számára. Mindenkinél másképp jelentkezik a krízis okozta diszkomfort érzés.Ön az álmaiban próbálja feldolgozni. Ismert jelenség az álom az álomban, amikor azt hisszük ébren vagyunk, pedig ez is az álom része.
Próbáljon alvás előtt relaxálni, zenét hallgatni. Ha alvásproblémái továbbra is fennállnak kérjen személyes konzultációt.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink