• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tisztelt Professzor Úr!
Levelem hosszú,történetem nem egyszerű lesz!Történetem idén márc. 4-én kezdődött,egy akkor banálisnak tűnő enterális vírussal,amit itthon megoldottunk ismerős segítségével infundálással, mivel eü-ben dolgozom,így széklet bakt. készült negatív eredménnyel,visszamentem dolgozni,a székletszámom napi 2-3 ra csökkent,kissé lazább volt,viszont a gyengeségem megmaradt!...

... 15-én látványos lett a gyengeségem a munkahelyemen,ill. reggelre megjelentek herpetiform kiütések a testemen!Labor készült,amiben extrem alacsony(2.4) Se kaliumszint,1.4 g/l es proteinuria volt!mivel a kiütésekkel és a laborral nem tudtunk mit kezdeni,bőrgyógyász megnézett,ő se tudta mi ez,de a vasculitist kizárta!kaptam 1.5 l infúziót összesen 6 g K-mal,ezután kontroll labor,min. javulást(Se K:2.6 lett és op. a viz-ben a fehérje)!ismét készült mindenre kiterjedő székletvizsgálat,és felkerültem sürgősségi oszt-ra,ahol éjjel tovább kaptam Kaliumos inf-kat,a reggeli ellenőrzés javulást nem mutatott,sőt hőemelkedésem lett!
techninkai okok miatt csak este átkerültem Infektológiára,ahol megtörtént a további széklet, vizelet, torokleoltás, bőrbiopszia (erythema multiforme lett a dg.),de minden egyéb negatív!1. naptól 38.5-39 fokos lázam volt,így a 2. naptól 10 napig 750 mg Levofloxacint kaptama,mi mellett 7 napig folyamatosan lázam volt!voltam szemészeten,uveitist kizárták,kardiológián,ott a carditist zárták ki,megmaradt hasmenésem miatt colonoscopiám volt,negaítv eredménnyel,nőgyógyászat szintén negatív eredménnyel!minden atípusos kórokozóra történt vérvéte,szintén negatív eredménnyel!mivel tervezett hazamenetel előtti vérképem súlyos anaemizálódást mutatott(hgb:6.00,htc.:0.29),így gastroscopia is kipipálva,ott fibrinnel fedett ulcust,duodentisit és chr. erosiokat találtak,legalább az anaemia oka meglett!3 héttel a lezajlás után autoimmun irányba lett vér véve,ott az ANA sreeningem lett szinte a duplája,(max. 20,nekem 37),a panel többi része jó lett!így coeliakia,colitisek,vasculitis kizárva!elküldt
ek,ill. beszéltem immunológussal,aki azt mondta,valószínű infekció miatt lett ilyen magas,de semmi kimutatható infekcióm nem volt!amivel még kezelnek,juvenilis cataracta,hypothyreosis,PCO,ill. vasfelszívódási zavar!
Kérdésem az lenne,hogy a társbetegségek miatt nem valószínűbb autoimmun betegség és ha igen,mi lehet!kontroll labor szeptemberben lesz!
válaszát köszönöm!


VÁLASZ


Nem hinném, hogy az alapos és körültekintő kivizsgálást végző orvosainál többet tudnék mondani. Hogy konkrét kérdésére válaszoljak, a hypothyreosis és a vasfelszívódási zavar okai között szerepel az autoimmun betegség, tudomásom szerint sem a PCOS sem a juvenilis cataracta oka nem autoimmun betegség. Az autoimmun betegség esetén egy vagy több szerv megbetegedése jelentkezhet, a bőrelváltozásoktól a parenchimás szervek károsodásáig. Tehát egy bizonyos betegséget meghatározni én a leletek alapján nem tudok. Azt azért nem merném teljes bizonyossággal állítani, hogy nem volt korábban valamilyen fertőzése, mert az egész előzmény amellett szól, beleértve a lázas állapotot, az erythema multiformét is (bár a CRP és PCT eredményeket nem közölte). Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az anaemiája a gastroscopia során találtakkal magyarázható a súlyos anaemiája a székletben kimutatható vagy látható vér nélkül (nyílván nézték). Megjegyzem az anaemia okai között is szerepel autoimmun folyamat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink