• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

      Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

    • Útmutatókat várnak egy kemény év után

      Útmutatókat várnak egy kemény év után

    • Szükség van az alapellátás átrendezésére

      Szükség van az alapellátás átrendezésére

  • kanyaró
    • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

      Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

    • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

      Kanyaró: újabb áldozat Romániában

    • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

      Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

  • bérrendezés
    • Egyre több pénz üti a markunkat

      Egyre több pénz üti a markunkat

    • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

      Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

    • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

      Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

Anonim01

Orvos válaszol 2015.01.13 09:06 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr!
Az lenne a kérdésem hogy 1999-ben 3xP3 erdményem volt,2003-ban az onkocytologiai eredményem:PIv,Atypia epitheli portionis uteri. ...

... Itt a beavatkozás:56710 Conisatio , 56906 Fractionaltabrasio
2004-2007ig P1 volt az eredményem,majd2013ig P2.
2014 okt 29-én ismételten P3 lett/HPV vírusfertőzés.enyhe fokú intraepithelialis
laphám lesio/ lett a citologiám,ez mellet havi szinten 2x jön meg a menstruációm
és havi szinten több alkalommal volt alvadt véres folyásom,
gyógyszert nem kaptam,6 hónap múlva kell visszamennem vizsgálatra.
Kellene szednem gyógyszert HPV-re,illetve miért ujjul ki ujra és ujra?
26 éve élek párkapcsolatban,ez alatt az idő alatt nem volt más kapcsolatom,
/Mindenhol azt olvasom hogy nemi uton terjed/Vehetem ugy hogy párom félrelépett mivel újra megfertőződtem?
milyen más úton lehet ezt a fertőzést elkapni?Kérem erre válaszoljon,fontos lenne./Felfázás szóba jöhet ok-ként?
Mivel tudok védekezni a kiujjulás ellen?Élhetünk-e így nemi életet a párrommal,vagy kell valamivel védekeznünk?Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Első sorban afelől szeretném megnyugtatni, hogy az esetleg kiújult HPV fertőzés nem jelenti azt, hogy partnere/férje félrelépett, ugyanis a vírus akár évekig lappanghat minden tünet okozása nélkül a sejtekben. Ezért nagyon is elképzelhető, hogy a korábbi beavatkozás után maradhatott vissza fertőzött sejt. A vírus kontakt úton (érintkezéssel) terjed, de az érintkezés módja nem kizárólag sexuális utat jelent, bár messze ez a leggyakoribb. A vírusfertőzés az esetek jelentős részében spontán megszűnik egy-két éven belül (férfiaknál könnyebben és rövid idő alatt). A HP vírusnak igen sok típusa létezik, ezek közül csak kettőnek van jelentős szerepe a rák előidézése szempontjából. Ezért nem mellékes, hogy úgynevezett magas rizikójú típus fertőzés áll-e fenn vagy nem. A soraiból nem derül ki, hogy többször is kiújult volna, mert korábban nem derült ki vagy nem vizsgálták a vírus jelenlétére illetve a típus meghatározása nem történt meg, vagy Ön nem tud róla. Meg kell jegyezni, hogy a P3 olyan kóros sejtek jelennek meg, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy gyulladásos vagy esetleg daganatot megelőző elváltozásból származnak. Az úgynevezett felfázásnak a HPV fertőzés kialakulásában nincs szerepe. A kezelés nemigen lehetséges, bár van egy immunmodulátor vírusellenes gyógyszer, ami a vírusos fertőzések – igy a HPV – kezelésében jelentőséggel bír. Védőoltásnak nincs értelme az Ön esetében. A gyógyszer vényköteles, de családorvosa is felírhatja. Számomra nem egészen egyértelmű, hogy valóban HPV fertőzés fennáll vagy sem, és ha igen, melyik rizikócsoportba tartozó vírussal, nem tudok konkrét választ adni a nemi életre vonatkozóan. A védekezés módja a condom használata. Megjegyzem, hogy a fertőzés orális sex útján is terjed. A férfiak számára – mivel a vírustól könnyebben megszabadulnak – nem jelent olyan nagy kockázatot a fertőzés, mint a magas kockázatú vírus a nők számára.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink