• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Aranka

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!

Segítségét kérném kislányommal kapcsolatban. Ő most 4 éves. 2 és fél éves kora óta vissza-visszatérő száraz köhögései vannak, melyek gyakran éjszaka jelentkeztek...

... A köhögés egész éjjel is eltartott, akár már hányásba is átcsapott. Felkerestük a háziorvost, soha semmilyen felső légúti probléma nem ált fönt. Szerinte allergia, de allergia gyógyszerek kezdetben nem segítettek. Könyörgésre eljutottunk Tüdőgyógyászhoz, aki spiropentet adott, kezdetben jó volt, később már nem használt,. Mivel a köhögések éjszaka történtek, videófelvételet készíttetett, hogy a végére járjon. Számára is megdöbbentő volt, azt mondta, a felvétel alapján biztosan nem tüdőgyógyászati ok, hanem fül-orr-gége, elvittük, negatív. 3 fülész nézte meg azóta, szerintük semmi probléma, egyikőjük szerint ki kellene vetetni az orrmanduláját, hátha!! megoldás lenne.
A háziorvos által felírt Garasone orrcsepp több hónapon keresztül segített, most már az sem. Jelenleg Aeriussal próbálkozunk, több-kevesebb sikerrel.
Az óvoda már nem akarja befogadni, mert már du-án is köhög, gyakran így nyákos hányadékot ürít, s elered az orra vére. Mi tévő legyek.
Kihez forduljak, s milyen irányban kutakodjunk tovább? Vetessük ki az orrmanduláját, netán allergiavizsálatra vigyem(azt nem csináltak, mondván kicsi, uez. volt az asztmánál is, nem terhelték, még kicsi!)? Jár óvodába, hiszen mi dolgozunk, nem tudunk vele folyamatosan itthon maradni, s egyébként teljesen egészséges gyerek.


VÁLASZ


Az erőltetett köhögés gyakran okoz hányingert hányást, hiszt a köhögési és a hányásközpont az agyban egymás mellett helyezkednek el. Elképzelhető az, hogy az orrmandula kivétele segítene a helyzeten. Ebbe bele kellene " menni", mert nem fog ártani és lehet, hogy használ. A szoba levegőjét valószínűleg párásítani kellene / hideg pára /, mert lehet, hogy szárazabb a kívánatosnál. Ha a gyermek hurutosan köhög, akkor viszont köptetőt kellene adni. Ha csak szárazon köhög, adható köhögéscsillapító, de nem folyamatosan.Az orrvérzést valószínűleg az erőlködés okozza, ilyenkor a felszínes erek megrepedhetnek. Allergia vizsgálat végezhető, a Prick tesztet fel lehet tenni a karjára, de ha nem akarják, akkor lehet vért venni és abból nutritív és inhalatív allergénekre vizsgálatot végezni, valamint IgE-t nézni és minőségi vérképből eozinofil sejtszámot. Ezek utalnak az allergiára.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink