• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Autoimmun betegség? Idegrendszeri baj? Szorongás?

Orvos válaszol 2013.04.04 13:21 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Autoimmun betegség? Idegrendszeri baj? Szorongás?

Neurológiai kérdés van bennem, ezért szeretnék kérdezni. 38 éves anyuka vagyok, 5 és 1,5 évessel.
Azt vettem észre, hogy van, hogy éjjel felébredek, és azt érzem, hogy bizsereg, lüktet a testem. Főként a végtagjaim...

... Amikor várandós voltam a kisebbel, akkor csak a kézfejemben éreztem ezt, azt mondták rá, hogy alagút-szindróma és majd elmúlik.
Azt vettem észre, hogy mostanában, az utóbbi hetekben mégis sokszor ébredek erre a fura érzésre. Eddig nem volt, talán a hideg idővel jöhetett ez is? Először azt hittem, mintha zsibbadás lenne, de inkább elnehezült, lüktető, bizsergő érzés. Először csak a kezemben érzetem, majd most már a karomban, talpamból feljövő érzés és lábszárban, combban, sőt, fenékizomban is érzem. Ha nem kezdem el mozgatni magam, akkor egy idő után érzem a törzsemben is, sőt, olyan, mintha forrna a vérem az egész testemben.
A szívverésem is kicsit mintha megemelkedne, de lehet, hogy ez azért, mert frászt kapok, ha erre ébredek. Kicsit ijesztő, de emellett kellemes is. Hasonlít arra, mint amikor mély meditációban, relaxálásban teljesen elengedi magát az ember és elernyed. Csak alvás alatt nem meditálok, ezért megijedtem, hogy miért ébredek hasonló, de sokkal erősebb ilyesmi érzésre.
Ez jelent valamit? Betegség tünete lehet?
Ha kimegyek a hidegre, akkor Raynaud tünetek szoktak bennem előjönni. Zsibbadnak a kezemen a lábamon az ujjak. Ezzel lehet kapcsolatban? Vagy teljesen mással?
Közben még azt vettem észre, hogy a Raynuad tünetek, ha kimegyek a hidegre, akkor jönnek elő vagy ha felidegesítem magam, izgatottá válok. Ilyenkor azonban már nemcsak a kéz- és lábujjaim zsibbadnak be, hanem hidegben és feszültségben is jelentkezhet az, hogy a fejem jobb oldalán (száj, szem-orr környék, jobb arcpofa, fejbőr) bizsergést, szurkálást, apró görcs-szerű érzeteket érzek. Ezek az érzések lehetnek a Raynaud miatt?
Vagy lehet a Raynaud mögött egy eddig nem diagnosztizált autoimmun-betegség?
A hepatitis, szifilisz a terhességekkor is kijött álpozitívra, illetve kaptam olyan ellenanyagszűrős leletet, ahol ezt írják: pozitív, direkt coombs pozitív IgG fedettséggel, vörösvérsejt ellenes antitestek: eznzim-reaktív pánantitest, coombs-rekativ pánantitest. Vérem A RH d variáns. Következő alkalommal a lelet jó lett.
Köszönöm szépen a véleményét!


VÁLASZ


A végén kezdve: az Ön által elmondottak nem a Raynaud kór jellemző tünetei. A szokatlan, mondhatnám furcsa érzéseit magyarázó betegséget nem ismerek, de a rendkívül változatos tünetek első sorban nem szervi vagy autoimmun megbetegedésre utalnak. Inkább lehet valamilyen alvászavar vagy más, lelki okokkal magyarázható eltérés tünetegyüttese. Talán célszerű lenne egy alváscentrumban vizsgálatot végeztetni, ahol speciálisan képzett orvosok segítenek a probléma kiderítésében. Mindezek mellett – már az életkora miatt is – indokolt egy általános kivizsgálása is, bele értve a rendszeres vérnyomásmérést is. Az egymásnak ellentmondó leleteket nem tudom magyarázni. Az kétségtelen, hogy a terhesség alatt bizonyos átmeneti immunológiai változások bekövetkeznek az anyai szervezetben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink