• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

coeliakia?

Orvos válaszol 2014.03.17 10:05 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Én 48 éves vagyok. 16 éves koromban derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. Tartom a diétát. Jó 3 évvel ezelőtt vettem észre...

... a széklettel és a belekkel kapcsolódó problémáimat. Székrekedésem, hasmenésem nincs. Viszont lágy és zsiros. A gyomromon kivül a többi rész fáj, felfujódik, ég. Behatárolhatatlan az ételtől függő nagyobb fájdalmak. A Széklet hirtelen jövő üritése. Régóta nem kivánom a vizet, a gyomrom mult nyár óta nem kivánja az ételt.Gasztrón 2o13.11.28.-án felső panendoszkópia: Helicobacter - a gyógyszereket beszedtem. Ultrahang: Élénk peristaltikát mutató vékonybélkacsok látható. Mivel volt övszoritás pancreatitist állapitott meg a doktorő. Ct: Cysta ovarii I.s., haemangioma hepatis máj 8-as segm. 16mm-es képlet. Szövettan: duodenum boholy- a látott kép coeliakira utal.! A felszivódási zavarra a vérből is. Kérdésem: Mi okozhatta a hamis eredményt ha tartom a diétát.? A doktornő nem foglalkozik velem, emiatt. Magam nézek a neten utána, sok mindent megtudtam, Pl: IBS? Trópusi Sprue? stb. IBS-re hasonlitanak a tünetek. A körzeti orvostól kértem segitséget a hasnyálmirigy témában. : Kreon 25ooo, pár napja szedem,de nem érzem jobban magam. a megszokott kis mennyiségü ételtől 1 falattal többet eszek rögtön fogy a sulyom. Ezért kértem ezt a gyógyszert. Mivel egyre gyengébb, és már idegileg ki vagyok készülve kérném sürgős válaszát.


VÁLASZ


Azt gondolom, hogy alapvetően a bélbetegség okozza a panaszait. A szövettani vizsgálat eredményét összevetve a panaszaival ezt a diagnózist lehet elfogadni. A coeliakia a nem tropusi sprue-nak felel meg. A táplálkozási zavar nem csak a panaszok megjelenésében nyilvánul meg, hanem egyéb anyagok felszívódási zavaraiban is, pl. vitaminok, nyomelemek stb. Ezeket célszerű pótolni. Az IBS-ről akkor beszélünk, ha a változatos panaszok okát a vizsgálatokkal nem lehet kideríteni, de az Ön esetében nem ez áll fenn. Orvosa helyesen alkalmazta az említett gyógyszert, hatása csak hosszabb és rendszeres szedés esetén várható. A hasonló panaszokkal küzdők kezelése nem könnyű feladat, komplex, összetett terápiát igényel (diéta, életmód, vitamin, ásványi anyag pótlás, pszichés vezetés, környezet változtatása). Az egyéb leletek (máj, cysta) nem magyarázza a panaszokat és azokkal nem hozható összefüggésbe.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink