• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

dorinaanyu

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Nagyon köszönöm a válaszát!!!
Remélem és hiszem hogy Ön jó helyre küldött mikor Péterhez irányított, Ön volt az egyetlen aki azt mondta az epis rohamnak köze lehet a fülhöz-én is hiszem ezt!!!!...

... Talán furán hangzik, de a Doktornő hozzáállása és empátiája-kedvessége megváltoztatta a fülészethez való hozzáállásomat! Tényleg úgy van ahogy mondta, az osztály a László kórházban egy igazi csoda-mintha nem is Magyarországon lennék,a nővérek és minden ott dolgozó hihetetlenül kedves!!! Köszönöm, és hiszem, hogy az igazi ORVOSOK mint Ön is még léteznek!!! Remélem,hogy nem megoldhatatlan eset vagyok, és drukkolok a hallásom megőrzésére mert a nagylányom mellé bevállaltam egy "csoda" 1 évest is!! Nagyon köszönöm hogy ennyi emberség van Önben és kívánok minden jót Önnek Kedves DOKTORNŐ-így nagybetűvel!!!!-Mert megérdemli!! :)) Majd írok hogy hol tartunk!:)) Űdv


VÁLASZ


Kedves Gabi!

Annak, aki úgy jár, mint Ön és életét szinte végig kíséri a fülészekkel való kénytelen, de szoros kapcsolat, sokkal fontosabb az empátia és a jó szándék, mint azoknak, akik egyszer elmennek fül-orr-gégészhez fájó torokkal. Bár náluk is számít, de nem ugyanaz a kategória.
Ön nem megoldatlan eset, csak késői és bonyolult. Természetesen több kórházban is kezelhetnék, részben azért küldtem a Szent Lászlóba, mert területileg oda tartozik. Részben azért, mert régóta visszajeleznek a betegeim:" köszönöm, hogy oda küldött, mert szinte " otthon " éreztem magam".
Z. Szabó professzor úr nekem mindig azt mondta: vizitelj a WC-ben és az ágytálmosóban is, mert az osztályodra a te neved van kiírva.És arra is tanított, hogy - bocsánat, de sarkítok - ha valakinek a hüvelyétől az agyáig minden kiirtanak a műtőben, de az nem fájt, pici a hege és a műtét utáni napokban gondos szeretettel ápolják és az orvosok is sokszor benéznek hozzá, akkor az a beteg meggyógyul!
Egyszer nem tudtam, mi a fiatal lány baja, mert diónyi duzzanat volt az arcán. Beültettem az autómba, felhoztam Pestre Z. Szabóhoz
Ő megtalálta a rákos daganatot, megoperálta, azóta már unokái vannak az akkori tinédzsernek. Akkor csak annyit mondott a prof: Főorvos nő! Ne gégészként gondolkozzon, hanem egyszerűen. Gondolja végig, milyen szövetek vannak a púder és a rágógumi között. Mindegyiket vegye sorra. És rájön, melyikből indulhatott ki a daganat.A púder-rágógumi hasonlatot naponta alkalmazom.

Ezért nálam nem 2 perc a gégészeti kivizsgálás és kikérdezés, ezért a várakozók néha bosszúsak is. Amíg várnak. Mert ha bejönnek, akkor már elvárják ugyanazt a hosszú gondosságot.Ilyen az ember.
Látja, Gabi! Néha ilyen egyszerű.
Ön most a legrosszabb scenáriót gondolja végig!: folyik a fülem, rohamozok és megsüketülök. Ennél lényegesebb jobb: nem folyik a fülem, nem büdös, nem rohamozok, de megsüketülök. Viszont mivel nem folyik, hallókészülékkel hallok. Ennél sokkal-sokkal jobb: nem folyik, nem rohamozok és hallásjavító műtét után hallok.
Ha a legrosszabbra koncentrál, akkor már nem is olyan szörnyű, hogy több lépésben lehet csak helyrehozni.
Én a Mester utcai RI-ben nagyon szerettem dolgozni, de miután kineveztek a Sportkórház gégészetére, már nem bírtam napi 12 órát rendelni / becsülettel /
Itt most nekem csodálatos a munkám. Mások biztos kinevetnének, mert tegnap pl. 45 perc volt egy sima tüszős mandulagyulladás megoldása.Persze azonnal láttam a betegséget, de egy olimpikonnál nem antibiotikum írás a megoldás. Mert ha szedi, akkor nem edzhet, versenyezhet. 2 versenye volt 16 napon belül. Az egyiket le kell mondani / incl. repülőjegy, szervező értesítése/
.Ehhez a döntéshez kell beszélni az edzővel és a szövetséggel is. Hány napot hagyhat ki. 3-4-6, mert úgy választunk gyógyszert. Mikor terhelhető részlegesen, mit egyen, milyen étrend kiegészítőt vegyen stb., Hát ez egy így kihívás és remélem, beletanultam. Mert a legnagyobb csoda ajándék az, ha a világ másik végéről jön sms éjjel:" köszi, Emőke mama, megnyertem!"
Szóval én azért imádkozom, hogy tovább dolgozhassak a Sport kórházban.Meg a sportolóimért is.
Az egyéves csoda Isten ajándéka!
Neki tökéletesen mindegy az, hogy Gabi mama hall-e, lát-e. Gabi mama fizikai jelenléte, szerető ölelése, biztonságot adó gondoskodása az a fix pont, ami számára most a legfontosabb. És higgye el: ha Ön soha többé nem hallana, az egyéves csodát akkor is megérteni. Megérteni, mert megérezne mindent. És Ő megtanulna jelelni. Saját, külön bejáratú jelbeszédet fejlesztenének ki, ez is a Teremtés csodája, ami szeretet szálakból szövődik.És ez eltéphetetlen, örökkön örökké szálacskák szövevénye. Viszont hallani fog, így más lelki összeesküvést kell majd kialakítani.
Biztos hihetetlen, de tudok, Önről, Rásonyi főorvostól.
Meg Pirikétől, a titkárnőtől. Ilyen pici a világ!
Piroska olyan, mint egy computer, mindent tud, mindenre emlékszik.
Hát további, csorbíthatatlan hittel kezeltesse magát. A hitünk a legfontosabb, amit Istentől kaptunk. Nem a félelem szellemét adta nekünk, hanem a győztesekét!
Elmondhatatlanul sok örömet, boldog, meghitt pillanatot kívánok mind a lányával, mind az egyéves csodácskával, mind az egyedüllét pillanataiban. Rohammentesen, száraz, halló füllel. És csordultig szeretettel.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink