• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
40 éves családanya vagyok 4 éve volt az első reflux műtétem sérvvel, majd fél év múlva kivették a jó epehólyagomat is. Ezután kezdődtek igazából a nagy fájdalmak evés után. Először 1-2 napig tartott diéta stb. majd ez állandósult és gyakrabban előjött és intenzivebbé vált. Mivel szétment az első mütét és felcsúszott a gyomor ismét ...

... a mellkasban és mondván az orvosok ettől is lehet a baj ez év márciusban volt egy rekeszsérv reoperációm. A problémám persze nem szűnt meg csak fokozódott. Már a műtét előtt is magánúton orvostól orvosig járva nem jutottam előbbre. Születtek feltételezett diagnózisok Oddi s. görcse, Ibs, reflux és a sérv, kaptam rá sok gyógyszert,de egyik sem használt sőt. Most ez utóbbi műtét után nagyon rosszul lettem. Ismét hasfájás, nyákos emésztetlen hasmenéses széklet, elviselhetetlen fájdalom ami égő, nyomó húzó, görcsös. Sokszor a jobb oldali ágyékomig kisugárzik és a lábaimba. A puffadás nem mindig jellemző inkább az a nagy fájdalom. Lelkileg is megvisel már, sőt magától jön a sirás, feszültség. Volt uh vizsgálatom, kilégzéses, laktóz, fruktóz, h2, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, vérkép, széklettenyésztés. Ami pozitiv volt ismét van refluxom és felmaródások a gyomorban erre rabyprexet szedem. Meg sigmabélnél van egy kis gyulladás de ezzel nemkell foglalkozni az orvos szerint. Ami még pozitiv volt az az extrémfokú ételintolerancia tej, tojás, tejfehérje, búzaliszt, durum, glutén, srépa, zeller, borsó, kukorica,bab napraforgó stb......Ezeket kihagyva az étrendből többé kevésbbé betartva másfél hónapja már volt kemény székletem is, de a fájdalom és a hasmenés feszültség nem akar megszűnni gyakran előjön. Olvastam hogy az életintolerancia okoz, még depressziót is. Mi okozza az ételintoleranciát? Szeptember elején kell visszamennem az orvosomhoz, de addig én szenvedek csak. Fogytam márc. óta 12 kilót is. Mi lehet még a fennálló problémám oka? Már nem tudom hova forduljak. Fél éve táppénzen vagyok, úgy érzem csak kisérleteznek velem,mert nem találják a valódi okot. Tüneti kezelésből sajnos volt már 4 éve részem. Sikertelenül Háziorvos az ibs-t mondja még,de semmi de semmi gyógyszer nem használ rá. Nem jól tolerálom a gyógyszereket sem. Pedig még nem voltak a műtétek mindent birtam szedni. Kérem segitsen hova tudnék fordulni még?
Válaszát megköszönve egy elkeseredett


VÁLASZ


Őszintén szólva, nem tudok jó, alapos és megfontolt tanácsot adni. Sok dolog merül fel az előadott panaszok alapján. Kezdve azon, hogy el tudom képzelni, hogy már a legelső műtét indoka is megalapozatlan volt. Ezzel nem az operáló orvost akarom megbántani, mert a jó szándékot és tévedés lehetőségét is fenn kell tartani. De a panaszai során a vizsgálatokkal a refluxot találták, majd ime a könnyek oka felkiáltással megoperálták. De a könnyek oka lehetségesen nem a reflux és rekeszsérv lehetett. Ezt követően a második műtét sikertelenség oka is itt lehet, hiszen a fel nem ismert alapbetegségét nem megfelelően kezelték. Az étel intolarencia arra hajlamos egyénekben kialakulhat bizonyos táplálék, azok összetevője iránt, de sokkal gyakrabban az adalékanyagokkal szemben, azok okozva a tüneteket. Ettől élesen el kell különíteni az étel allergiát, ami egy immunológiai folyamat, vérvizsgálattal a jelenléte igazolható. A két állapot tünetei nagyon hasonlítanak egymáshoz. A étel intolarencia széles köre számomra egy kissé gyanús, vagyis nem vagyok meggyőződve, hogy valóban a felsoroltakra és a stb. azt jelzi, fel nem soroltakra is az intolarencia a válasz. A korrekt és sikeres antireflux műtét után szokatlan a leírt súlyos elváltozás, ami a laikus megfogalmazás alapján nekem nem sokat mond, nem tüntetve fel a fokát, mértékét, a szövettani leletet. Az nem meglepő, hogy a fiatal korban jelentkező panaszok megviselik a lelkét is, akár depresszióhoz vezetve, így egy körforgás alakul ki, mint mondják "circulus viciosus", aminek megszakítása nagyon nehéz és több szakma együttműködését ( jól képzett, türelmes gastroenterologus, és hasonló pszichiáter) tételezi fel. Véleményem szerint nem lehet a vastagbél gyulladását ( milyen természetű?) sem figyelmen kívűl hagyni, hiszen a gastroenterális rendszer betegségéről van szó, ami esetleg egy közös okra vezethető vissza. Az IBS ismeretlen eredetű betegség (nem zárható ki) és ezért a gyógyszeres kezelése sem lehetséges. A panaszai és a kezelések eredménytelensége alapján egy pszicho-szomatikus betegség vagy állapot alakulhatott ki, az említett körforgást eredményezve. Nevet, címet nem adhatunk meg, de egy nagy tapasztalatú, türelmes gastroenterologus mint egyetlen kezelőorvos kezébe tenném le sorsát, aki a beteget, mint egészet tekinti (holisztikus orvoslás) és nem az egyes szervek betegségére koncentrál. Hogy van-e ilyen és hol található, nem tudom megmondani.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink