• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gastro

Orvos válaszol

Üdvözlöm,

A páromnak szakaszosan visszatérő erős bűzös lehelet jelentkezik. A szag olykor fémes,puskapor szagra hasonlít, máskor pedig gennyhez hasonló, de mindkét esetben egyértelműen érezhető,hogy az emésztőrendszerben valami probléma van. Átlagosan 3 hetente jelentkezik a bűz...

... erős koncentrátumba (ilyenkor szinte elviselhetetlen - volt,hogy szellőztetni kellett a szobát egy rövidebb beszélgetés után annyira tömény volt),de a kellemetlen szájszag elmondható,hogy konstans állapot. Az esetek többségében a szag felerősödik amikor a körülmények a nap folyamán nem teszik lehetővé a táplálkozást. Ilyenkor sok bűzös levegő ürül a gyomorból a szájon keresztül. Elmondása szerint járt gasztroenterológiai vizsgálaton, ahol megállapították, több a sava az átlagosnál, de konkrétan nem reflux. Gyógyszeresen nem kell kezelnie,mert nem kóros.
Ami mindebben a legrosszabb,hogy ő nem érzi egyik esetben sem amikor rossz a lehelete.Amikor jelzem,hogy enni kellene,vagy rágót bevenni,akkor önérzeti kérdés kerekedik belőle és átmegy a szituáció sértődésbe.Arra hivatkozik,hogy a korábbi kapcsolata (8 év) egyszer sem jelezte neki ezért kétségbe vonja a dolog komolyságát.
Nagyon kelletlen a barátok előtt is,mert zárt autóban/lakásban ahogy én érzem úgy más is. Hazudnom kell,hogy természetemből adódóan nem szeretem a francia csókot,pedig a valóság az, hogy nem kívánom a beteg leheletes szájával az érintkezést.Azt gondolja, a fogmosás orvosság,de a gond nem a fogai,mert azok teljesen egészségesek,hanem a gyomorból kiáramló bűz,így fogmosás után kb 2 percig jó,majd újból minden a régi lesz.
Egy nagyobb ásítás akár percekig is érezhető még a nagy komolyabb bűzű időszakokban is,
Már komoly hatással van a szexuális életünkre.
Azt látom,hogy nem mutat hajlandóságot újabb kolonoszkópos tükrözésre,így az a kérdésem van önhöz,hogy van e olyan tabletta,ivó por készítmény vagy bármi egyéb patikában vény nélkül kapható készítmény amely orvosolni tudná a problémát?
Nagyon köszönöm a segítségét!


VÁLASZ


Nem tudom, miért volt colonoskópia. A nyelőcsövet és a gyomrot gasztroszkóppal vizsgálják. Valami probléma mégis lehetett, ha elment gasztroenterológushoz. Érdemes fül-orr-gégészeten is jelentkezni, mert a szájszag az orrgaratból, algaratból is jöhet.Mivel nem kell tartania nemi fertőzéstől és a nemi szerveiben nincs szaglásérzékelés, így a francia típusú szex semmiféle veszélyt nem jelent. Nagyobb baj, ha Önben egyre fokozottabb undor fejlődik ki.Ha valóban sok a sav, akkor kellene savtermelést csökkentő gyógyszert szedni. Ausztriában és Németországban bűzös leheletben alkalmazzák az Eucarbon tablettát, ami nálunk is kapható. Ha normál, esetleg hígabb a széklet, akkor naponta 2x1-et. Ha székrekedéses, akkor 3 - 4 szemet naponta. Javaslom kipróbálni.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink