• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

gerincferdülés és, hogy nagyon csúnya

Orvos válaszol

Tisztelt doktor úr!
16 éves lány vagyok. Körülbelül 2 hete tudtam meg hogy gerincferdülésem van az iskolaorvos által ő javasolta, hogy menjek el ortopédorvoshoz...

...Először is a házi orvosomhoz mentem el megnézte és mondta, hogy ez valójában gerincferdülés és, hogy nagyon csúnya. Kértünk időpontot az ortopédorvoshoz pár napja mentem el és ő is megnézte mondta, hogy nagyon csúnya gerincferdülésem van elküldött röntgenre visszamentünk a lelettel és mondta, hogy így megnézve sokkal de sokkal csúnyább a gerincferdülés mint mikor megvizsgált. 20 fokos balra konvex. Fiatalkori idiopathiás gerincferdülés. Ma voltunk méretezni mivel fűzőt kellesz hordanom meg mellette elengedhetetlen lesz a rendszeri gyógytorna. Begipszelték a felsőtestem és mondta az orvos, hogy majd gipszbe fog igazán látszódni, hogy mennyire súlyos a baj. Mondta, hogy az egyik váll fentebb van mint a másik a csipő sincs rendben meg a fenekem is torzióban van, az egyik lapockám nagyobb mint a másik ,a jobb meg ki is emelkedik "púpos" kicsit. Lenne egy másik dolog amit én szerintem ezzel a gerincferdüléssel fűznék egybe. 13 éves koromban elkezdett nőni a mellem rá pár hónapra észrevettem, hogy a jobb nagyobb mint a bal. Eleinte azt hittem beindul a bal mell növekedése is. Amint már mondtam 16 éves vagyok (márciusban 17) , és most sokkal rosszabb az egész jóval nagyobb a jobb mint a bal. A bal szinte semmit nem nőtt azóta meg a bal feljebb is van sokkal mint a jobb. Ez miért lehet? Lehet köze ahhoz, hogy 20 fokos "BALRA" konvex idiopathiás gerincferdülésem miatt? Ha igen akkor ha helyre fog állni majd idővel a gerincferdülésem akkor a bal mellem is kifejlődik rendesen? Meg mit lehet ez ellen tenni?
Köszönöm előre is a válaszát!


VÁLASZ:


Kedves Érdeklődő!


A gerincferdüléséről:
A gerincferdülésre a Schroth módszert alkalmazzuk. Különbözősége más gyógytornától, hogy speciálisan erre a betegségre fejlesztették ki, az aszimetrikus eltérést aszimetrikus terápiával kezeli. Mindenképpen ezt a terápiát keresse, amikor gyógytornászhoz megy.
A mell különbözőségével kapcsolatban, a gerincferdülés elcsavarja a mellkast, az Ön esetében, a balra konvex ferdületnél a bal oldalt hátrafelé, emiatt a mell kisebbnek tűnik. Ez a tünet a gerincferdülés velejárója. Amint javul a ferdület, csökken az optikai eltérés is a két mell között. Természetesen anatómiailag is lehet eltérés a nagyságban, de ez általában nem olyan sok. Azt javaslom kezdje el a gyógytornát mielőbb, hogy minden szempontból javulhasson a probléma, mert a kora szerint a csontérés vége felé lehet, amikor ez pedig lezárul, már kevesebb esély van a nagyfokú javulásra.
--
Üdvözlettel:
Horvát Krisztina
vezető gyógytornász
Scolinea Gyógytorna
Web: http://www.scolinea.hu  
E-mail: info@scolinea.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink