• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Homályos látás - funkcionális miópia?

Orvos válaszol 2013.12.03 08:41

Üdv!

Nagyjából 1 - 1,5 hónapja észleltem először tévénézés közben, hogy mintha nem lenne megfelelően beállítva az adás, közelebb lépve viszont észleltem, hogy a kép kiélesedett, tehát nyilvánvalóvá vált, hogy a látásommal van valami probléma...

... Azóta szinte folyamatosan fennáll ez a probléma, időpontot természetesen már kértem szemészetre - más problémából kifolyólag nagyjából fél / 1 éve jártam utoljára szemészeten de akkor mindent rendben találtak -, de csak december 20. -ra kaptam, addig is szeretnék kicsit informálódni az ügyben.
Az egyetlen dolog amire tudok gondolni az, hogy sok időt töltök monitor előtt a munkámból kifolyólag, viszont ez eddig még soha nem okozott problémát (23 éves férfi vagyok és kiskorom óta folyamatosan foglalkozok számítógépekkel).
Olvastam, hogy létezik egy bizonyos funkcionális miópia ami pontosan a sok közelre nézés miatt alakul ki és tilos lencsével korrigálni. Ha ez a probléma áll fent akkor nagyjából mennyi időbe telik és mit tehetek annak érdekében, hogy ez elmúljon, vagy javuljon? Félek, hogy esetlegesen átsiklik az orvos majd e felett és szemüveg felírására kerül sor miközben lehet, hogy többet ártunk vele mint használunk?
Talán kicsit paranoiás vagyok, de ez most eléggé idegesít, ugyanis mindig is éles volt a látásom még a legalsó sort is eltudtam olvasni a táblákon vizsgálatok alkalmával.
Most 15 - 20 méter távolságból már a viszonylag nagyobb betűk olvasása is csak hunyorítással megy, ugyanis a körvonaluk szinte összefolyik, olyan mintha több réteg lenne belőle egymáson eltolva.
Főleg este a világító feliratok okoznak problémát.
Egy másik dolog, ami eszembe jut, hogy nagyjából 4 hónapja hozzájutottam egy 5mW-os zöld lézerhez. Ennek használata során nagyjából 2 hónapja egyszer véletlenül visszatükröződött viszonylag közelről a szemembe a fény. Lehet ennek köze ehhez a dologhoz? Érdemes megemlítenem ezt is az orvosnak?
A választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel,


VÁLASZ


Kedves Kérdező!

Sajnos nincs a rovatban szemész szakorvos akitől szaktanácsot tudnánk kérni az Ön problémájára. Mindenképpen szakorvosi vizsgálatra lesz szükség az állapota felméréséhez, a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés megkezdéséhez.
a szerk.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink