Weborvos.hu
  • Pollen
    • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

      Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

    • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

      OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

    • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

      OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • utazás
    • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

      Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • napártalom
    • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

      A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

    • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

      Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

    • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

      Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Tisztelt Doktor Úr!

40 éves nő vagyok. Párommal szeretnénk egy közös babát, ezért elmentem a nőgyógyászomhoz hogy megbeszéljem vele minden rendben van-e nálam és a kicsit kellő egészségben tudjam fogadni...

... Rákszűrést csinált, mert előzőleg két éve voltam utoljára. Sajnos az eredmény P4 lett. Azonnali műtétet javasolt amely október 21-én meg is történt. A méhszájamból egy 3×2×0,6 cm-es darabot távolítottak el mert sajnos csúnya seb volt rajra.
Két hétre rá megérkezett a szövettani vizsgálat eredménye amely a következőket állapította meg: az ectocervicalis laphám HPV infectiot mutat, valamint igen kiterjedt dysplasiat, ez csaknem teljes egészében CIN3 egyes területeken CIN2. A dysplasias hám extensiven beterjedt a cervicalis mirigyekbe azonban esetleges invasiv tumor nincs jelen.
Orvosom Isoprinosil kezelést írt elő amit még jelenleg is szedek.
Szeretném a tanácsát kérni hogy a párom számára szükség lenne-e szúrésre megállapítandó hogy fertőzőtt-e és esetlegesen valamilyen kezelésre.
Lehet -e ez a betegség a későbbiekben hatással ránk, amennyiben nem megy vele a párom szakemberhez. Kérdezem ezt azért mert felhívtam egy helyi urológus szakorvost és ő azt a választ adta hogy nem szükséges a párom szűrése és kezelése.


VÁLASZ


A HPV fertőzés az esetek messze túlnyomó többségében beavatkozás és kezelés nélkül spontán gyógyul. A férfiak fertőzöttsége ritkán jár tünetekkel. A vírusos betegségek gyógyítására ritka kivételektől eltekintve, nincs lehetőség. A kialakult fertőzést a védőoltás nem befolyásolja. Amennyiben tünetek – úgynevezett condyloma vagy más elváltozás - jelentkeznek férjénél, akkor szükséges a kezelése. Egyet kell értenem az urológus véleményével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink