• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

HPV kérdés

Orvos válaszol 2013.09.02 22:35 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora a kockázata annak, hogy HPV vírussal fertőződtem meg óvszerrel történő orális és vaginális szexuális kapcsolat létesítése folyamán...

... (heteroszexuális férfi vagyok)? Azért érdeklődöm, mert a partnerem nagy eséllyel fertőzött lehet hpv vírussal.
Magas kockázatú típusú vírusok valamelyikével történő megfertőződés esetén, amennyiben az nem okoz panaszt van-e esély rá, hogy idővel kiürül a szervezetből, és nem fertőz tovább, vagy ez élethosszig tartó fertőződést jelent? Mekkora a valószínűsége, hogy a vírus esetemben betegséget okoz?
Ön mit javasol, érdemes szűrővizsgálatot végeztetni? Ha igen, akkor az érintkezést követően milyen időperiódusban célszerű végrehajtani? Elképzelhető, hogy a szűrővizsgálat negatív eredményt mutat, mégis fertőzhetek másokat? Ilyen esetben mi a teendő, kerülnöm kell fél-egy évig a szexuális érintkezést még óvszeres védekezéssel is?
A védőoltás meglévő vírus fertőzöttség mellett hatásos lehet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: xy


VÁLASZ


A humán papilloma virus fertőzés átvitelét – az irodalmi adatok szerint – nem akadályozza meg a gumióvszer alkalmazása, de jelentősen csökkenti, akár orális akár egyéb szexuális érintkezésről van szó. Valószínűség-számításról nem tudok adatot. A kb. 150 HPV típus közül csak mintegy 40-50 típus okoz valamilyen elváltozást (pl.szemölcsök), ezek között is a legtöbbnek nincs jelentősége a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Néhány típus az úgynevezett magas kockázatú vírus, melyeknek szerepe van a rákot előző állapotok vagy rákok kialakulásában. Első sorban a méhnyak rák keletkezésében van döntő szerepe, de előfordul a szájüreg, a tüdő, a hímvessző rosszindulatú daganata is. A vírusfertőzést követően a vírus a fertőzött nők szervezetéből az esetek 70%-ában egy év alatt, 90%-ban két év alatt eltűnik és csak kb.10%-ban persistál, áll fenn tartósan és kell tartani a későbbi daganat kialakulásától, ami évtizedeket vesz igénybe. A vírus okozta elváltozás a női rákszűrés programjában jó eséllyel és időben kimutatható és eredményesen kezelhető. Férfiaknál tünet, elváltozás sokkal ritkábban jelentkezik, a fertőzöttség kimutatása sokkal nehézkesebb, több helyről (húgycső, pénisz, genitáliák bőre, szájüreg)vett minta segítségével, mert a vírus csak a bőr és nyálkahártya felszínes rétegében életképes. Az eddigi kidolgozott tesztek nem kellően megbízhatóak. A védőoltás azoknak a nőknek javasolt, akik még nem fertőződtek a vírussal, vagyis a sexuális élet megkezdése előtt (8-12 életév között), mert a bekövetkezett fertőzésre a védőoltásnak már nincs hatása sem a nőkben sem a férfiakban. A fertőzöttséget kimutatni, a vírus típusát meghatározni, tennivalókat illetően részletes tanácsot adni a bőr – és nemibeteg gondozóknak van lehetősége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink