• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Dr Alföldy Ferenc professzor Úr!

Előző levelem jeligéje az IBS-fájdalom volt. Köszönöm válaszát, nagyon megtisztel vele.
Elnézést,hogy újra írok, de szeretném tudni mi történik velem...

... Írta, hogy nem derül ki milyen vizsgàlatok alapján állapították meg a betegségem: az első vizsgàlat a gyomortükrözés volt, aztàn colonoscopia történt, ahol 40cm-t tudtak megvizsgàlni,mert sigmabélben talàltak egy éles kanyart így a kamera nem tudott tovàbbhaladni. Ezt követően irrigoscopia történt, ahol először gyorsan átfutott a kontrasztanyag, de végül nem találtak eltérést a nyálkahártyán, csak a kanyart-a doktornő szerint "valakinek a füle áll el,nekem a belem kacska"
Sajnos a minden napjaimat keseríti meg ez a dolog. A probléma, hogy hiába érzem én úgy,hogy valami nincs rendben, mindent rá lehet fogni a stresszre: ha van azért fáj, ha nincs, akkor a stressz utólag dolgozik- azt mondják.
Jelenleg Torontóban vagyok és az ilyen erős görcsöknél kétségbeesésemben a 911-et hívnám, de félek, hogy ők sem tudnak mit mondani, és lehet csak én vagyok túl érzékeny?...
Nem tudom... De szeretnék tudni és normálisabb életet élni...


VÁLASZ


Sajnos én sem vagyok okosabb, mint a kanadai orvosok, igy csak néhány feltételezést említek meg, amelyek az eddigiek alapján még nem került látótérbe. Először is az IBS előfordulása 20 éves kor alatt rendkívül ritka. Ennek ellenére nem zárom ki a vizsgálatok alapján a lehetőségét, hiszen fiatal nők esetében lényegesen gyakoribb, mint férfiaknál. De visszatérve a hasfájáshoz: olyan gyakorivá váltak a régebbről nem ismert hasi panaszok világszerte, hogy nehéz nem a táplálkozással összefüggésbe hozni. Az étel mennyisége, minősége, összetétele (amit nem ismerünk) is szerepet játszhat a helytelen étkezési szokások mellett (az Ön esetében ez nem valószínű). A hasi fájdalomnak olyan sok oka van amit ismerünk és sok, amit nem, ilyen az IBS is. De endometriosis,kismedencei gyulladásos folyamatok (nőgyógyászati panasz nélkül is) okozhatnak hasonló panaszokat (erre utalhat az együttlét utáni panasz). Az irrigoscopiánál leírt futólagos telődés, az időszakos lázas állapot a vastagbél gyulladásos folyamatát veti fel mint oki tényezőt. Vannak speciális kórokozók, amelyek okozhatják a tüneteket. Ezt csak részletes székletvizsgálattal lehet kideríteni. A vékonybél baktérium túlnövekedése is vezethet a felsorolt tünetekhez. Manapság sokszor a nemzetközi konyhán szed össze valamit az ember, amelyeket nemigen ismerünk. Ezeket a tényezőket is számításba kell venni. Igaz, hogy ezek rendszerint múló panaszokat okoznak. Laktózérzékenység? Lisztérzékenység? Mint lehetőségek felmerülnek. Ha mindezek kizárhatók, akkor nem marad más, mint az IBS: Ennek a kezelése rendkívül komplex, a diétától, a jógától, fokozott testmozgástól a különféle gyógyszeres kezelés, stressz-oldás, pszichoterápia mind lehetőséget ad. Régebben az IBS neve spastikus colitis volt, a vastagbél görcsökkel járó gyulladásos folyamata. A görcsoldók rendszeres szedése hatásos lehet, ahogyan mint írja, a meleg is jót tesz, a melegnek is görcsoldó hatása van. A legfontosabb a beteg és az orvos részéről a türelem és meg kell értetni a beteggel, hogy ez nem igazán betegség, hanem egy olyan állapot, amivel együtt kell és lehet élni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink