• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

    • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

      EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Kérdés

Orvos válaszol 2014.09.02 11:31 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
4 évesen jobb oldali rejtett here miatt műtétem volt, lehozták a scrotumba. 5 hete kaptam egy fitymagyulladást, majd 1 hétre rá a lágyékom területén napi néhányszor szűrást éreztem, 1-2 másodperces nagyon enyhe fájdalom volt...

... Persze amikor észrevettem, elkezdtem nyomkodni, hogy a probléma forrását megkeressem, a herémet is vizsgáltam naponta. Lehetséges, hogy emiatt nem múlt el pár nap alatt? Voltam urológusnál is, a főorvos úr megállapította (UH+fizikai vizsgálat), hogy a "lehozott" herém elsorvadt, a biztonság kedvéért bHCG és AFP tesztet is végezetetett, az értékek nagyon jók lettek. Később vizetvizsgálat is volt, ott sem volt rendellenesség. Mondta, hogy ez nem rák. Ennek már 3 hete. Már nem piszkálom ott lent, a herefájdalmam megszűnt, van úgy, hogy még érzek diszkomfortot a lágyékomban (néha a jobb néha a bal oldalon, a combom külső részében is. Kérem mondja meg, hogy megnyugodhatok-e a rák miatt? Illetve az orvos mondta, hogy választhatok 3 havonta vizsgálat vagy a herét műtéttel eltávolítják. Olvastam, hogy az atrófiás here spermiumot nem termel, de tesztoszteront igen. Ebből mi igaz? Nem fog csökkeni a libidóm, férfiasságom ha kiveszik? Ön mit támogat? Túl sokat aggódom?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Véleményem szerint a sorvadt here eltávolításának olyan kicsi a kockázata, hogy érdemes eltávolítani. Bár a daganatos elfajulás kockázata kicsi, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni. A hormontermelés tekintetében az aggodalma felesleges, az ellen oldali here tökéletesen ellátja a feladatát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink