• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

klan

Orvos válaszol 2012.10.24 10:45 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Jelige: klan
T. Válaszoló Doktornő/Úr!
Barátnőm miatt izgulok. Nagyon előrehaladott szerintem már a HCV miatti májbetegsége, de nem vették még fel a listára. Már az egyik veséje sem működik...

... Szinte, csak feküdni tud. A nyáron ment a kezelőorvosához, hogy befekszik és elkezdődik végre valami. Így volt megbeszélve. Mikor odaért, azt mondta neki az orvos, hogy várjunk még, meg különben is Ő most elmegy 6 hét szabadságra, s majd utána folytatódik az "ügye". Azóta sem történt semmi. Ő maga járkál orvostól-orvosig, de igazi előrehaladás nincs, mert mindegyik orvos csak a saját szakterületét nézegeti. Szerintem, csak a hepatológusának kellene mindenhová beutalni, mert itt már szövődmények vannak. Évek óta ki van mutatva Nála a cirrózis. Nyáron májkómába esett, de visszahozták. Pár hét múlva elindult Nála a vizesedés, hasában, lábaiban. Megint kórházi tartózkodás, de a továbblépés még mindig elmaradt.
Leírná nekünk, hogy mi az a minimum érték, amikor felkerülhet valaki a "listára"? S mi az, amikor már nincs remény? Most hallottam, hogy egy ismerősömnek meghalt a férje májelégtelenségben, mert későn került fel a lístára. Mikor elindították az egészet, már megmondták nekik, hogy késő. Azt mondák nekik, hogy annak sikeres, aki a "saját lábán, maga megy be és viszi a böröndjét a klinikára".Attól félek, hogy Barátnőm ezen már túl van. Ő már nem képes saját maga elutazni a böröndjével a klinikára. Mi lesz Vele? Hová forduljon, vagy mire hivatkozzon a kezelőorvosánál, hogy Ő ne maradjon le, mint a Ismerőseim, kettő is már!?
Köszönöm, ha gyorsan válaszol, nagyon szalad az ídő!! Üdv: klan


VÁLASZ


A májbetegeket hepatológusok kezelik. Annak eldöntése, hogy valaki a májátültetésre alkalmas vagy sem, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának (Budapest, Baross utca 23.) feladata, szóbeli, felületes adatok alapján nem lehetséges, sohasem egy tényezőn múlik. Ha itt úgy ítélik meg, hogy a transzplantáció elvégezhető, akkor a megfelelő centrumba irányítják a beteget a szükséges vizsgálatok elvégzésére. Ha nem derül ki olyan elváltozás, betegség, állapot, ami a transzplantáció ellenjavallatát képezi, akkor kerül fel a beteg a listára. A várakozási idő is meglehetősen hosszú, a sorra kerülés időpontja szerencse kérdése is. Ha már jártak a klinikán, akkor azt javaslom, forduljanak közvetlenül a klinika igazgatójához.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink