• Pollen
    • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

      Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

    • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

      Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

    • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

      Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • utazás
    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

    • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

      Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • napártalom
    • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

      Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

    • Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

      Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

    • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

      Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Tisztelettel fordulok Önökhöz:
Ki-ki újuló diverticulumom van. Az étrendemet is ennek alapján állítottam össze...

... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48


VÁLASZ


Azt hiszem, a kérdésre ( ami más formában volt feltéve) már válaszoltam. A diverticulosis állapotában a puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, „K" betűsök) bár rostban gazdagok, mégis több-kevesebb panaszt okozhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülendők, de mértékkel kell fogyasztani (forrás után első levét elönteni stb.). Komolyabb panaszt, gyulladást általában az erős, csípős fűszerek okoznak, ezeket és a rövid italokat célszerű mellőzni. Egyébként lényeges diétára általában nincs szükség, hiszen a lakosság legalább 30%-a bír ezzel az elváltozással, anélkül, hogy tudna róla, bármilyen étkezési megszorítással élne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink