• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Megújul az országos pulmonológiai intézet

      Megújul az országos pulmonológiai intézet

    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Mari13

Orvos válaszol 2014.08.02 06:49

T. Doktor Nő!
1 hónapja volt FESS műtétem ( a baloldali sin. max. és a rostasejtek fedettek voltak és a jobbb oldali s. max-ban nyálkahártya megvastagodás) Azóta Nasonex spray-t használok. Műtét óta is állandó a garat csorgásom ...

... a jobb oldalon, nyeléskor cuppognak a füleim.Száraz az orrnyálkahártyám és gyakran fáj a jobb oldali orrgyököm.
Az orvosom kétszer rendelt vissza kontrollra, azt mondta gyógyult vagyok.
Azt kérdezném, mikor kell elmúlnia ezeknek a tüneteknek?
Egészségügyben dolgozom, de tanácstalan vagyok.
Válaszát köszönöm!


VÁLASZ


A rostasejtekben termelődő váladék a garatfalon " folyik " lefelé.Természetesen pici mennyiség, de kellemetlen érzetet kelt.
FESS műtét során a megvastagodott nyálkahártyát eltávolítják és azt reméljük, hogy a csontüregeket normál nyh. fogja benőni. Tehát fokozott váladék képződés még hónapokig lehetséges.
A mometason hatóanyagú orrspray-t akár 1-2 évig is adjuk folyamatosan azt remélve, hogy a nyh. megvastagodás / polipok nem újulnak ki.Kiszáradhat miatt az orrnyh, lehet alkalmazni Coldastop orrolajat 2x1-1 cseppet.
A j.o. orrgyök fájdalomnak el kellett volna múlnia, esetleg szedhet miatta néhány napig nem-szteroid gyulladáscsökkentőt.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink