• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

migrénes fejfájás

Orvos válaszol 2014.07.15 09:35 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Üdvözlöm!
Az alábbi probléma miatt szeretnék segítséget kérni.
16 éves korom óta küzdök migrénes fejfájással. ( Jelenleg 27 éves vagyok. )Már akkoriban is úgy kezdődtek a tüneteim,hogy fokozott fizikai igénybevételkor pl. Ugrálás, csoportjátékok esetén vagy mikor táncoltam hátul a tarkómban szorító jellegű fájdalmat,zsibbadást...

... kellemetlenség érzetet éreztem olyan intenzíven,hogy nemtudtam elvonatkoztatni tőle. A későbbiekben társult mellé a visszatérő erős fejfájás,mely jellegét tekintve lüktető,nyilalló fájdalmat jelentett a tarkómban és a homlokomban. Fejfájás ambulancia kezelt,de az mr illetve spect vizsgálat nem mutatott eltérést. Divascan kúrát követően évekig tünetmentessé váltam,majd 4 év múlva újra jelentkeztek a tünetek,de társult melléjük bal kar zsibbadás is. Ahogy begörcsölt a tarkóm,fájni kezdett a fejem,rögtön lezsibbadt a bal karom és órákig fennállt a tünet. Újbóli mr vizsgálat ismét negatív volt,ekkor nem kezeltek semmivel,azr mondták az orvosok lelki eredetű probléma okozza. Nem éreztem úgy,hogy lelki gondjaim lennének. Évekig szenvedtem a tünetektől,amik 2 évvel ezelőtt kezdtek súlyosbodni. Hirtelen rosszulléteim voltak kb. 4-5 havonta. A tarkóm egyik pillanatról a másikra fájni kezdett nyugalmi állapotban,úgy éreztem mintha satuba fognák a fejem és össze akarnák roppantani,szorító zsibbadást éreztem a tarkómban,lezsibbadt a bal karom és lábam és hatalmába kerített egy furcsa érzés,mintha halálfélelmem lenne,és ingadozott a vérnyomásom. A rosszullétekkor mindig felment 160/100 körüli értékre,majd magától visszaesett kb. Félóra múlva a szokásos 110/85 re. Újbóli mr vizsgálaton sem találtak semmit. Pár hónap alatt a vérnyomásom rendeződött magától,ám amikor jöttek az újbóli rosszullétek akkor leesett 90/60 környékére. A legutóbbi rosszullétet követően bent fogtak a kórházban,mert a rosszullét után kb. 2 hétig visszamaradt az állandó fejfájás,melyett a fájdalomcsillapítók csak csillapítottak,de 2 hét múlva múlt csak el a fejfájásom,valamint a bal karom és lábam állandóan zsibbadt, süllyedtek lefelé s rombergbe sem tudtak állítani. Ezek a tünetek 2 hétig folyamatosan fennálltak. Negatív ct és agyvíz eredményem volt,a vérképem is jó volt. Az mr vizsgálati eredményen pedig a következő szerepelt: A hyphophysis kissé tömegesebb,meghaladja sella bemenet síkját. A hyphophysis nyél közép helyzetű,a megszokottnál kissé szélesebb,a durán szekvenciával készült méréseken benne jól határolt liquor jelmenetű apró képlet különíthető el. A chiasma nem érintett. Vélemény: A hyphophysis régiójában talált elváltozások pontosabb megítélése érdekében további vizsgálatok mérlegelendőek.
Ez az első olyan mr leletem amelyen minimális elváltozást találtak mióta a tünetekkel küzdök. Jelenleg spect vizsgálatra várok. Arlevert és propranolol tablettát szedek. Ha megerőltetem az agyam,pl. Tanulok vagy erősen koncentrálok valamiben,vagy csak sokat sétálok,akkor jelentkezik a szorító,zsibbasztó érzés a tarkómban és a szemeimet úgy érzem,mintha húznának középre és maguktól be akarnának kancsalítani. Egyébként a szemészeti vizsgálatom is negatív volt. A bal karom és lábam viszont azóta is folyamatosan zsibbad. A kérdésem az lenne,hogy mi okozhatja a problémámat?Valóban lelki eredetű? Én nem érzem úgy hogy lelki problémám lenne vagy szoronganék valamin. Valamint mit jelent az mr vizsgálatom eredménye? Esetleg a hyphophysis okozza az évek alatt fennálló és egyre súlyosbodó,gyakrabban visszatérő rosszulléteimet,visszamaradt tüneteimet?
A segítséget előre is köszönöm. Üdvözlettel


VÁLASZ


Soraiból arra lehet következtetni, hogy orvosai körültekintően és alaposan kivizsgálták. Sajnos a fejfájások egy jelentős részében a kiváltó okot nem lehet kideríteni. Anélkül, hogy bírálnám a migrén diagnózisát, a leírása nem jellemző erre a kórképre. Úgy vélem, meg kell várni a tervezett további vizsgálatok eredményeit. Magam részéről nem tartom valószínűnek, hogy a talált minimális elváltozások a fejfájással összefüggésben lennének. Azt javaslom, bízzon továbbra is kezelőorvosaiban, akik kitünően szervezik a szükséges vizsgálatait.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink