• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Mutóka

Orvos válaszol 2013.03.19 13:48 Szerző: Fodor Mónika pszichológus

Tisztelt Doktornő!
Nem tudom jó helyre fordultam-e a problémámmal,de sajnos pont azért választottam ezt az utat,hátha legalább azt megtudom,hova fordulhatnék.37 éves nő vagyok,rendezett családi körülmények között élünk férjemmel,két gyermekünkkel.A fiam 17 éves,gimnazista,a lámyom 15 éves,most nyolcadikos.A probléma a fiunkkal van...

... Nem tudom annyira részletezni,mint szeretném,megpróbálom rövidre fogni.Ugyanabba az iskolába jár,ahova általánosba,ahol 4-es tanuló volt,de utólag kiderült a színvonal nagyon alacsony volt,bár így is 13.- ként került be.Gimnáziumban viszont már nagyobb volt a követelmény,amit a fiam nehezen bírt követni. Dekoncentrált, fáradékony,nem érdekli semmi.Nincs semmi terve a jövőre nézve, Legszívesebben nem csinálna semmit felnőttként, csak úgy "elvolna",természetesen pénze az legyen.Nem tud esszét írni,mivel eddig nem írt fogalmazást,amikor próbálok a lelkére beszélni,az a válasz,hogy ő nem fogja kiadni magát , a személyes gondolatait a tanár nőnek Bezárkózik,nem nyit senki felé, szünetekben csak a közvetlen barátaival hajlandó lenni. Voltunk tavaly a nevelési tanácsadóban,ahol azt javasolták nekem,hogy én keressek fel egy pszichoterepautát,mert lehet,hogy a saját szongásaimat vetítem ki a gyerekre.Én el is mentem de sajnos fizetni nem tudom a heti kezeléseket.A fiam járt a nevelési tanácsadóba,lejárta a kötelező alkalmakat,de sajnos változás nem történt.Mindemellett nagyon rendes gyerek, megbízható, becsületes, sokat segít otthon, csak nagyon kevés az önbizalma.
Remélem sikerült a lényeget úgy-ahogy összefoglalnom,és ezek alapján tud nekem valami tanácsot adni.
Segítségét előre is köszönöm!
"Mutóka"


VÁLASZ


Fia kamaszkori válsága, identitáskeresése természetes velejárója a tinédzser kornak. A szülőkről való leválás hosszú folyamat. Gyakori, hogy a fiatalok elzárkóznak a beszélgetések elől, a család többi tagját nem szívesen avatják be belső világukba.
Türelemmel, empátiával csökkenthető a feszültség. A számonkérő, lélekre ható kommunikáció helyett a meghitt, kölcsönösségen alapuló beszélgetés a célravezetőbb. Ahhoz, hogy a fia kedvet érezzen gondolatai megosztására, Önnek is beszélnie kell érzéseiről, bizonytalanságairól.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink