• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pánikbetegség!

Orvos válaszol

Üdvözletem.

2013.január végén megszagoltatták velem egy zacskoból a Marihuánát és rá fél percre rosszul lettem. El akartam menni a házi orvoshoz pár nappal, de rosszul lettem útközben...

... (Elsárgultam, remegtem, szédültem(hullámzott elöttem mindent)... Bevittek a kórházba és kiderült, hogy pánikbeteg lettem. Ez után másfél hónapig magas szinten szédültem... Azóta a szédülésem elmúlt, de a pánik betegség még mindig fent áll, HA
-Rágondolok káros dolgokra
-Ha észre veszem...
-Vagy pl: Osztály társaimon megérzem a cigi szagot, akik fűt szívnak, és minden jelentéktelen rossz dolgokon berosszulok ami pedig nem is káros.
Betöltöttem a 18-at elmentem felnőtt ideg orvoshoz, és az alábbi gyógyszereket írta fel nekem:
rivotril 0,5mg (3x negyed tabletta)
Rexetin : fél tabletta (reggel)
Kérdésem, ezekkel a módszerekkel ki tudom gyógyulni a pánik betegséget, vagy megszeretném érdeklődni, hogy milyen módszer válna be minél hamarabb


VÁLASZ


Kedves levélíró!

A marihuana gyakran vált ki pánik rohamot, arra érzékeny embereknél. De ez nem azonos a "pánik betegséggel"
A legnagyobb problémának azt látom, hogy aki életében először átél egy pánik rosszullétet, annál sajnos ez ismétlődhet, mert az elmének van egy emlékezete és később bármilyen jel, ami emlékezteti az elménket az első rosszullétre, sajnos előidézheti a teljes rosszullétet.
Ilyen értelemben a pánik betegség nem más, mint un. posttraumás stressz zavar. Ezért nagyon fontos az első rosszullét körülményeinek az ismerete, mert később - ezt elfeledve - az ismétlődő és váratlanul jelentkező rosszullétek alapján úgy tünik, mintha egy önálló betegségről lenne szó.
A valódi mdegoldás az un. dekondicionálás lenne ( én fiatalabb koromban, pl. hipnózist alkalmaztam, aminek során a pácienssel hipnózisban felidéztettem az első rohamot és olyan szuggeszciót adtam, ami "kioltotta" a rohamot)
De vannak más dekondicionálási technikák. Sajnos ma már - időhiány, képzettségi hiányosságok stb.) miatt a szakemberek nem kedvelik a bizony időráfordítással és speciális módszerek elsajátításával járó módszereket és inkább a tüneteket elnyomóan gyógyszeres kezelést részesítik előnyben. És sokszor sikerrel, mert a hosszabb ideig tartó tünetmentes időszak alatt az elme " elfelejti" a roham élményét.
Azt javasolnám, hogy próbáljon felkeresni olyan szakembert, aki kifejezetten ezzel foglalkozik ( néhány állami intézetben müködnek ilyen szakambulanciák, de gyakran magánpraxisban mükődnek) A legrosszabb, ha egy túlterhelt, a gyógyszert automatikusan felíró orvoshoz fordul, mert ilyenkor a rohamok sajnos egyre jobban rögzülnek és egy idő után már " önjáróan" ( automatikusan) jelentkeznek.
Tehát annál a legnagyobb a teljes tünetmentesség elérésének az esélye, aki az első rosszullét után nagyon gyorsan egy a rohamok gyógyításában jártas szakemberhez fordul.
De nemcsak orvosok, hanem az " alternatív" gyógyászatot magas szinten művelő un paramedikális szakemberek is kiválóan képesek a a frohamok dekondicionálására. ( az interneten tájékozódjon, rengeteg információt, ötletet kaphat)

Üdvözlettel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink