• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Megújul az országos pulmonológiai intézet

      Megújul az országos pulmonológiai intézet

    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Reaktív hipoglikémia?

Orvos válaszol 2014.01.03 18:37 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Cím!
35 éves nő vagyok, 164 cm, 58 kg. Kb. fél éve erős szívdobogásérzésem van, azt figyeltem meg, hogy evés után erősödik. Korábban heti többször sportoltam...

... most nem érzek erőt hozzá, kedvetlen és levert vagyok. Kétszer is előfordult, hogy túlzott cukorfogyasztás (sütemények) után 1,5-2 órával izzadni kezdtem, miközben rázott a hideg, kezem és lábam remegett, az erőm elhagyott. Ez körülbelül negyed óra után kezdett lassan megszűnni. (Azóta minimális cukrot fogyasztok.) Ugyanezeket a tüneteket váltja ki a hirtelen stresszhatás is nálam. Nemrég elmentem egy terheléses cukor-inzulin vizsgálatra, ami a következő eredményeket hozta: 0 perces glucose: 4,6 mmol/L (ref. 3,8-6.0); inzulin: 4,3 mIU/L (ref. 2,6-24,9) 60 perces glucose: 5,9 mmol/L; inzulin: 35,6 mIU/L 120 perces glucose: 2,9 mmol/L (ref. 4,1-7,8) inzulin: 20,8 mIU/L. Ön szerint tüneteimet okozhatja ez a cukorszint ingadozás? Segítségét előre is köszönöm!


VÁLASZ


Meggyőződésem, hogy a panaszit nem a cukorháztartás zavara okozza, az Ön által közöltek nem olyan mértékű ingadozások, amelyekkel a panaszai magyarázhatóak. Sokkal valószínűbbnek tartom a külső körülmények hatását.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink