• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rosszalvó gyerek

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Két gyermekem van,egy 5 éves fiú és egy 11hónapos kislány.
A kisfiamról lenne szó.Ő 1,5 éves kora óta nem alszik délben viszont ügyesen átalussza az éjszakákat 4 hós kora óta.(kivéve persze betegség,fogzás stb.) ...

... 2 éves koráig vele aludtam egy szobába,de külön ágyon.Utána szépen beszokott a szobájába,de amikor terhes lettem az ő szobáját "elvettük" a picinek és átkerült apa mellé egy ágyba és odakapott.Már a kislányom egyedül van egy szobába,én pedig apával és a kisfiammal.Sikerült egy kis külön szobát kialakítani a fiamnak ő mégse hajlandó átköltözni és nem tudom 10-nél hamarabb elaltatni.Nem alszik az oviban se délbe és nem hiszem el,hogy nem fárad el a nap végére.Valami nyugtató teát vagy fortélyt tudna-e ajánlani?Nem etetem túl este,nem iszik colát,nem játszunk olyat amitől felpörögne,nem kiabálok vele,hogy márpedig aludjon,megbeszéljük a napi élményeket is!
Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel


VÁLASZ


Kedves Kata!
Számos pedagógiai és pszichológiai technika létezik a szülő szerint elvárt gyermek altatására, de legtöbbje nem válik be, vagy gyerekenként változó. Önök egy évvel ezelőtt a kisfiút visszaszoktatták a szülői ágyba. Természetes, ha ez neki jobban tetszik, mint egyedül egy szobában. Elaludni pedig nem mer, félvén a visszaköltöztetéstől. Azért a szülői ágyban való alvásról előbb utóbb leszoknak a gyerekek, vagy az értelmük fejlődésével meg lehet velük ezt beszélni. Ez még néhány év. Ha nem tudják ezt kivárni, amit megértek, próbálják meg lefekvéskor tisztázni, meddig maradhat az apa ágyában, és utána ha alszik, ha nem, hol a helye. Csak a következetességgel lehet előre haladni. Javaslom a szobájában kapcsoljanak fel egy éjjeli lámpát, ami nagyon sokszor segíti a gyerekeket, mert ez a kor a fantázia kora, és az elképzelt dolgokat még nem tudja világosan elkülöníteni. Ez csak egy ötlet, módszer, de számos könyv kapható az alvással kapcsolatos problémák megoldásáról. Egy biztosan tilos, bármilyen nyugtató hatású készítményt adni a gyereknek, és ebbe beletartoznak a gyógyteák is, hiszen hatóanyag ezekben is van. Egyetlen, amit bátran megpróbálhatnak, az a homeopátiás készítmény, mert ennek nincs mellékhatása, hatóanyaga, de hatása lehet. Egy berögzült szokást nem gyógyszeres, gyógyteás készítménnyel kell megváltoztatni. 

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink