• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Torokpanaszok

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Két hónap híján 1éve bajlódom gége- és toroktáji panaszokkal. Kaparás, krákogás, rendszeresen bevörösödő torokív, fárasztó, néha kissé fojtott és kiabálásnál fájdalmas beszéd...

... A torokköszörülés és a nyeldeklés szinte csak beszéd közben, illetve után jelentkezik. A száraz köhögés úgyszintén, ami nem hosszantartó, rendszerint egy-, vagy kétlevegős és inkább hangos leheléshez, mint ugatáshoz hasonlít.
Nyár közepén voltam 2 különböző gégészeti vizsgálaton. A tükrös vizsgálat nem mutatta komoly bajnak a jeleit, de antibiotikumot felírt az egyik orvos. Mivel csak átmenetileg enyhültek a panaszok, augusztus elején harmadszor is kértem egy gégészeti vizsgálatot és itt javasolták, hogy keressek egy gasztroenterológust. Megtettem, de a 2 hónapos emelt dózisú Pantoprazol kúra (PPI teszt) ellenére - bár voltak szinte tünetmentes szakaszok is - mégsem múltak el a panaszaim.
Egyébként nem dohányzom, nincsenek nyelési és légzési panaszaim. Hangtalanul lélegzem sportoláskor is és akadálytalanul jutnak le a falatok és a folyadék. Az éjszakáim nyugodtak, semmilyen tünet nem jelentkezik olyankor. Régebben hajnalonta szorító fájdalmat éreztem a gyomorszájnál, de ez jó ideje megszűnt. Nem sokkal később jelentkeztek a torokproblémák. (Az is eszembe jutott már, hogy a gyomorszáji szorítást esetleg a sav okozta, ami áttörte a záróizmot és most a torokba szivárogva okozza a problémákat.)
Most teljesen tanácstalan vagyok. Mivel a torkomban érzem a bajokat, legszívesebben újra gégészetre mennék, de szinte már szégyellem ezt a sokadik alkalmat, mert úgy tűnhet, hogy nem bízom az orvosok nyári diagnózisában. Ön szerint mit lépjek most? Refluxra, vagy gége és torokproblémára (azon belül neadjaisten a legrosszabbra) kell-e gondolnom? Létezik, hogy ha nyáron véletlenül nem vettek észre egy kezdődő tumort, akkor most már késő a sikeres kezelés szempontjából?
Előre is köszönöm a válaszát!


VÁLASZ


Ilyen panaszok hátterében természetesen nem daganat áll.A legvalószínűbb a GORB / reflux / Reflux alkalmával a saját gyomorsavja természetesen nem tör át semmit, leginkább nem a záróizmot, hanem a záróizom gyengül meg egy kicsit.A gyomorsav nem igen tud a torokba szivárogni, mert ahhoz kb. 30 cm-es csövön át felfelé kellene folynia és ez a Földön meglehetősen nehéz / ld. gravitáció /
Atípusos tünetekről beszélünk ilyenkor és valóban lehet garat vérbőség is, rekedtség is, krákogás is. Mivel Önt megvizsgálta gasztroenterológus, nyugodtan szedheti a PPI hosszú hónapokig.
Krákogás esetén javaslom az Isla Cassos torokpasztillát és / vagy a Mucoangint elszopogatni. Felváltva is használható e kettő.
Száraz köhögés esetén Izlandi zúzmót javasolnék, vagy Sinecod-ot.
Természetesen fül-orr-gégészeti vizsgálatra visszamehet-
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink