• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

    • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

      EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

trombita

Orvos válaszol 2014.03.22 07:36 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Szakorvos! Nem tudom jó helyen járok-e kérésemmel. 2013. február 27-én a bal lábam boka és boka felett megdagadt. Lábon UH-vizsgálatot végeztek...

... A lelet: bal lábon mélyvénás trombózik. Azóta szedem a syncumar-t naponta 4-szemet. 2 reggel-2 este. 61 éves férfi vagyok. Meddig kell szedni a syncumar-t. El lehet hagyni, vagy végig egész életben szedni kell? Háziorvos szerint van egy vérvizsgálat ahol kiderülhet, hogy a trombózis hajlam, vagy csak egy ilyen alkalom volt, mert sok ülőmunkát végeztem? Mellette szívgyógszereket is szedek. Van-e lehetőség a hirdetésekben szereplő "aspirin protect 100" tablettát naponta szedni, mennyire befolyásolja a syncumart? Fáradozását előre is köszönöm, tisztelettel


VÁLASZ


A két említett szer együttesen csak nagyon szigorú orvosi ellenőrzés és előírás mellett alkalmazható a jelentős vérzésveszély miatt. Egyik a másikkal nem helyettesíthető, az acetilszalicilsav a vénás trombózis megelőzésére nem alkalmas. A vizsgálatokkal valóban ki lehet deríteni, fennáll-e fokozott véralvadás állapota vagy nem. Az Ön által szedett véralvadásgátló szedésének felfüggesztése az említett vizsgálatok eredményétől és az egyéb hajlamosító tényezők (testsúly, visszeresség, foglalkozás, dohányzás stb.) értékelésétől függ. Ezt kezelőorvosa végezheti el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink