• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

TUTULI

Orvos válaszol

Újszülött ill.csecsemőkori hasfájás, szélgörcs homeopátiás szerrel enyhíthető-e?
Jelige: TUTULI

Tisztelt TUTULI! Az újszülött és csecsemőkori hasfájást, szélgörcsöket nagyon jól lehet kezelni homeopátiás szerekkel. Természetesen erre is, mint minden más esetben, többféle szerünk van, s a legmegfelelőbbet a baba egyéni tünetei alapján lehet a legjobban megtalálni. A megfelelő homeopátiás szer gyógyszerképének a lehető legjobban kell hasonlítania a gyermek tüneteihez. Természetesen az otthoni homeopátiás kezelést – orvosi felügyelet nélkül – csak abban az esetben javasoljuk, ha a gyermeknél minden komoly betegséget kizártunk.

A csecsemőkori (1-3 hónapos) kolikák egyik leghatásosabban alkalmazható szere a
Lycopodium (Kapcsos korpafű). Jellemzői: puffadás, görcsös összhúzódás. Legtöbbször menetrendszerűen délután, 16 óra körül kezdődik, és este 8 óra körül megszűnik. A gyermek nem visel el semmi szorosat a hasa körül, nagyon nyugtalan, és egy kicsit „kora vén" a kinézete. A panaszok javulnak meleg hatásától, mozgatástól. Enyhe javulást hozhat a szabad levegő.

Colocynthis ( sártök ) legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a gyerek összegörnyed, összehúzza magát. A hasgörcs alatt vonaglik a fájdalomtól, nagyon nyugtalan, ingerlékeny. Nem képes mozdulatlanul maradni, mível ekkor a fájdalmai erősödnek. A panaszok javulnak erős nyomásra és melegre. Ezek a babák megnyugszanak a szülő vállán, hason fekve.

Chamomilla (orvosi székfű): leginkább akkor használható amikor a csecsemők fogzás ideje alatt rendkivül ingerlékenyek és hasi görcseik is vannak. Felfúvódott a has és a szelek távozása sem enyhíti a fájdalmat. A has érintésre is rendkivül érzékeny. Összegömbölyödnek, rúgdosnak és sikoltozhatnak. A tünetek enyhülhetnek átmenetileg melegre, a hordozgatástól és ringatástól. Ezeknek a babáknak ilyenkor nem igazán tudunk a kedvükre tenni. A tüneteket bűzös, zöld színű széklet kísérheti.

Pulsatilla ( kökörcsin ) A gyermek hasa este puffad fel, főleg étkezés után, különösen akkor, ha a szoptatós mama esetleg zsíros ételt, fagylaltot vagy gyümölcsöt fogyasztott. A baba hasában korgás, bugyogás hallható. Székletének állaga rendkívül változó, hasmenéses ill. székrekedéses. A kicsik azonnal megnyugszanak dédelgetésre, ringatásra, a mama közelségére.
Nagyon fontos minden esetben a megfelelő potencia és az adagolás kiválasztása. A kisgyermekeknél alacsony potenciákat , CH 5, C6 ill. C, CH9 ajánlunk. 2-3 golyót fél pohár vízben fel kell oldani, ebből az oldatból egy pár cseppet műanyag kanállal beadni napi 1-3-szor. Az adagot száma, mindig a baba reakciójától függ. Folyamatosan, néhány napon túl nem szoktuk ugyanazt a szert ismételni.

Szívesen vennénk, ha a tapasztalatait megosztaná velünk.

Üdvözlettel: Dr. Sebő Zsuzsanna- Ivánkay Márta

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink