• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tiszteletem,

29 éves férfi vagyok, az utóbbi hetekben már jó ideje az alábbi problémáim vannak (eddig nem érzékeltem ezeket):

Reggel gyors szívverés (85-110), ami dél tájékára nyugalmi állapotban kb 75, aztán érdekes módon szinte mindig ebéd után...

... (normális, nem kiadós étkezés) megint felmegy a pulzusom (nyugalmi 80-90), ami kb. olyan fél 5 felé ismét 80 alá esik. Vacsorázás után és este már mindig 80 alatt van (általában 70-80). Vérnyomás ilyenkor bal karon mérve kb 120-139/70-80.
Ezek nyugalmi, ülő helyzetben mért értékek.
Ami jobban aggaszt, hogy amikor ülő helyzetből felállok, heves szívdobogás tör rám, szinte érzem a mellkasomon, nagyon gyorsan ver. Ha kicsit lassan sétálok utánna, megállok pár percre még mindig úgy ver s megmérem állva (vagy akár a felülés után állva), nagyon megugrik a vérnyomás és a pulzus is. Azt értem, hogy mozgásra emelkednek az értékek, de szerintem felálláskor és pár lépésre nem volna szabad annyira dobogni a szívemnek és felugrani a vérnyomásnak... Megjegyzem vékony testalkat vagyok, az utóbbi években az ülő munka miatt szinte alig mozogtam (edzetlenség?)...
Ilyenkor az alábbi értékeket kapom felülés vagy pár méter lassú séta után: 150-170/79-93 vérnyomás, és a pulzus 88-105.
Mikor már gyorsan ver, akkor mellkasi nyomást, légszomjat is érzek, gyakori már enyhe mozgás során, emiatt már alig merek felkelni is.
Ha felálláskor ilyen értékeket mérek, akkor mennyi lehet közönséges mozgáskor (pl. bevásárlásnál is érzem, hogy nagyon ver a szívem).
A jobb karomon mért vérnyomás viszont szinte mindig 20-28Hgmm magasabb mint a bal oldalon... Pl. bal oldal: 119/72, jobb oldalon 139-142/86.
Ami még zavar, hogy nagyon gyakran érzek extraszisztolékat s a vérnyomásmérő is jelzi a zavart...
Hidegek a végtagjaim, főleg a lábak, a kezek csak ritkán, a hideg lábak ilyen picit izzadnak is, bár többnyire estére már a lábfej és a lábujjak is bemelegszenek érdekes módon, ilyenkor viszont a lábszárak hátsó része hideg tapintásra.
Nyugalmi EKG többször sinus tachycardiát állapított meg, Holter EKG szintén (48-136, átlag 78, VES 72, SVES 16, KES 0, ST eltérés nem). Szívultrahangon nem találtak semmi kórosat, bár akkor is gyorsan vert a szívem, ilyenkor is megbízható az echo?
Eddig stressz és edzetlenségre fogták, Isoptin 240-et szedek, reggel fél tabletta, de eddig nem nagyon segített.
Nagyon félek, hogy mi lehet a háttérben, tartok a koszorúér-betegségtől és a szövődményeitől vagy esetleg aorta-szűkület, meszesedés a 2 karon mért eltérő vérnyomásértékek miatt...
Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


A panaszainak, a jelenségnek az okát adni nem tudom. Nem gondolom, hogy szervi szívbetegsége lenne. Az aggodalmai nem látszanak megalapozottnak, ugyanis a billentyűhibákat, aortaszűkületet az ultrahang kimutatja. Fiatal korban nem jellemző a koszorúér betegség és ellene szól a holter eredménye is, ha nincs arra hajlamosító tényező (genetikai, súlyos cukorbetegség, elhízás, dohányzás, jelentősen emelkedett vérzsír értékek). Részben a szívműködésre, részben az erek állapotára is jelentős befolyással bír az idegrendszer, a hideg végtagok stb. ezzel is magyarázhatóak. Bizonyos hormonális eltérések is okozhatnak a vérnyomásban vagy pulzusszámban jelentősebb eltéréseket. Azt gondolom, hogy az Ön esetében is inkább ilyen, esetleg külső (vagy belső, lelki) tényezőkkel kell számolni. A vérnyomásérték, a pulzusszám normálisan is tág értékek között változhat. Felálláskor gyakorta esik a vérnyomás, szaporább a szívműködés, ami néhány perc alatt normalizálódik. Véleményem szerint is első sorban az életmódjával lehet a panaszait megmagyarázni és kevéssé kellene tartania valamiféle súlyos betegségtől. A nagyon szoros önmegfigyelés káros is lehet, már a tudat, hogy mi fog történni, kiválthatja a tüneteket. Ezt a kört nehéz ugyan megváltoztatni, mert mint említettem, az életmóddal lehet összefüggésben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink