• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztelt Cím!
35 éves fiatal édesanya vagyok. Hasi és huzamosabb ideje fennálló deréktáji panaszaim miatt került sor CT vizsgálatra. A következők olvashatók a leletemben ....

... A vesék normális helyzetűek. A jobb vese üregrendszere közepes mértékben tágult, a jobb ureter proximalis harmada is tágult, axiális síkban mért legnagyobb keresztmetszete 20x13mm. A jobb ureter a proximalis és a középső harmad határától distal felé már normális átmérőjű, fala a felső és középső harmad határán kissé vaskosabb.
A bal vese középső harmadából ventro-laterálisan egy 25mm átmérőjű cysta emelkedik ki. A bal vese üregrendszere is kissé tágabb a pyeloureteralis átmenetig, a fal itt kissé vaskosabbnak tűnik, ettől distal felé a bal ureter normális tágasságú.
Mindkét vese azonos, jó intenzitású kontrasztanyag telődést és kiválasztást mutat. Kő a felső húgyutakban nem látható, az uretereken külső compressióra utaló jel sem ábrázolódik.
A húgyhólyag vékony falú, jól telt, körülírt falmegvastagodás vagy intraluminális kóros képlet nem mutatható ki.
Jobb oldalon a leképezésre került basalis tüdővolumenben néhány vékony köteg, bal oldalon S9-ben egy 5mm-es subpleuralis nodulus figyelhető meg, residualis eltéréseknek felelhetnek meg. Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem került leképezésre.
Kérem, szíveskedjen nekem "lefordítani", hogy megértsem mit jelentenek a megállapítások. Kérdésim: Milyen betegségre utalnak a fenti megállapítások? Milyen további vizsgálatok szükségesek? Mi a legsürgősebb teendőm? Válaszát megköszönöm.
Tisztelettel: Anyóca


VÁLASZ


Csak ismételni tudom a leírtakat, amelyek érthetőek, mindkét vesében a vesemedence és a húgyvezeték felső harmada tágabb ( főleg a jobb oldalon), a húgyvezeték fala vaskosabb. Ezek lehetnek fejlődési variációk következményei. Ettől lefelé normálisak a húgyvezetékek, a hólyag is. A bal vese cisztája ártalmatlan jelenségnek látszik, ami a középső harmadban helyezkedik el. A jobb tüdő alsó területén régebbi gyulladásos folyamat maradványát írták le. A leírtak alapján konkrét betegségre biztonsággal következtetni nem lehet. A további vizsgálatok megtervezése minden lelet és előzmények, panaszok, tünetek ismeretében a családorvos feladata. Keresse fel kezelőorvosát aki – ha indokoltnak látja – a további vizsgálatokat (esetleg izotóp, ultrahang, urológiai) megszervezheti.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink