• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

A lelket is kisebesíti a psoriasis

Psoriasis 2012.04.04 10:24 Forrás: Weborvos Szerző: Bernáth Bea

Több támogatást kap a beteg, ha látják, állapota javításáért saját maga is sokat tesz.

A pikkelysömör nem csak fizikai, hanem jelentős lelki teher is. A betegnek gyakran újra kell fogalmaznia, ki is ő valójában, kényszerűen életmódot kell váltania, ráadásul szembe kell néznie társas kapcsolataiban – családjában, párkapcsolatában - vitt szerepeivel. A mindezzel járó érzelmi krízist nem lehet megúszni, de könnyíteni lehet rajta. Erről beszél a Weborvos szakértője, Fodor Mónika pszichológus.

- A beteg dühöt, tehetetlenséget érez a psoriasis diagnosztizálásakor. Csakúgy, mint a legtöbb krónikus betegségnél eleinte a tagadás a meghatározó. Hamarosan bekövetkezik azonban a lelki egyensúlyvesztés, hiszen leértékeljük önmagunkat, úgy érezzük, a dolgok kicsúsznak a kezünk közül, kontrollvesztetté válunk. És mindez depresszióhoz vezet. Kicsit hasonlít a gyászreakció szakaszaihoz, hiszen ezzel a betegséggel is egyfajta veszteséget él meg a páciens.

- Egy segítő, meleg család nem tudja megakadályozni, hogy mindezt átélje a beteg?
- Eleinte a család is inkább plusz stressz-forrás, ami tovább ronthatja a pikkelysömörösök állapotát. Hiszen a családnak, a társaknak is meg kell barátkoznia azzal a helyzettel, hogy mostantól ápolni, törődni kell a beteggel, aki ezt a helyzetet először nyilván nagyon nehezen viseli. Ráadásul a bőrbetegség miatt nyilván a szexualitásban is változás következik be. Később azonban valóban a beteg szerettei azok, akik a legtöbbet tudják tenni a lelki gyógyulásért.

- Ha már a szexualitás került szóba, mit tegyenek azok, akiknél serdülőkorban illetve még a párkeresési időszakban jön elő a betegség?
- Csak azt tudom tanácsolni, hogy minél jobban ismerjék meg egymást a fiatalok. Ha a beteg jól ítélte meg a kiszemelt párját, akkor őt biztosan nem fogja zavarni a probléma. Fontos azonban, hogy a psoriasisos fiatal még az első intim együttlét előtt mondja el párjának a gondját, de hangsúlyozza azt is, hogy ez a betegség teljesen tünetmentessé tehető. Egyébként a párkapcsolatokban nagyon rövid szakasz az, ameddig számít a külső. Ha a párok között harmónia van, ha kiegészítik egymást mindez lényegtelenné válik.

- Visszatérve a psoriasis okozta lelki válság első szakaszához, egy ideális munkahely egy jó beosztás sem tudja feledtetni a bajt?
- Az első szakaszban ez is inkább tetézi a problémát. No, nem a munkahely, hanem egyáltalán a munkahely. Ugyanis a pikkelysömör óhatatlan változásokat hoz e téren is. Például nem ajánlott a vezetői pozíció, hiszen az ezzel járó stressz óriási veszélyt jelent a psoriasisos betegeknek. De le kell mondani olyan állásokról is, ahol fontos a külső megjelenés. Ráadásul olyan munkát lehet csak vállalni, amelyet össze lehet egyeztetni a rendszeres kezelésekkel, orvosi ellátással. Tehát az életmódváltás valószínűleg a munkára is kihat, ami újabb stresszhelyzetet eredményez.

- Mi ebből a kiút?
- Bár sokat beszéltünk az első szakaszról, ez nem tart túl sokáig. A kezelés megkezdése után az úgynevezett „terápiás mézeshetek" idején kapja a beteg a legtöbb támogatást, az orvostól és a környezetétől is, mindenki rá figyel. A harmadik szakasz a beletörődés: a legtöbb páciens ilyenkor már el tudja fogadni az állapotát, már nem lázad az ellen, hogy bizonyos dolgokat eztán már nem tehet meg. Szóval sokan végül újra úgy érzik, kontrollt tudnak gyakorolni a betegségük következményei felett. Tudomásul veszik, hogy a psoriasis tünetmentessé tehető, tehát teljes életet élhetnek. Különösen igaz ez a szívósabb személyiségekre, akik könnyebben küzdenek meg a krónikus betegség állapotával.

- Kik azok a szívósabb személyiségek?
- Azok, akik a világot kíváncsisággal szemlélik, mivel az új dolgokat érdeklődéssel fogadják, jól alkalmazkodnak az élethelyzet-változásokhoz is. A stresszt kihívásként fogják fel, az események kimenetelét kontrollálhatónak tekintik. Ellentétben velük vannak olyanok, akik általában a világot unalmasnak találják, miközben azt tartják, hogy túl sok terhet ró rájuk. Ez utóbbiakra sokkal veszélyesebb a betegség.

- Ha jól értem előbb-utóbb azonban valamennyi beteg eljut egyfajta békéhez, elfogadáshoz?
- Félig-meddig van ez csak így. Ugyanis szinte mindenkinél vannak kisebb-nagyobb hangulati visszaesések. Gyakran előfordul, hogy a betegben gyengül az akarat a gyógyulásra, belefáradhat a környezet, sőt az orvos is a páciens lelki támogatásába. Ezeknél a visszaeséseknél sokat segíthet egy szakember.

- Például Ön mit tanácsolna egy ilyen negyedik stádiumban lévő betegnek?
- Fontos, hogy minél több információt szerezzen be a betegségéről, annak lelki folyamatairól is. Mindenképpen erősíteni kell benne a tudatot, ő nemcsak egy passzív résztvevője a betegségének, hanem nagyon is sokat tehet azért, hogy tünetmentes legyen. Meg kell a betegnek tapasztalnia azt, hogy ha ennek érdekében cselekszik, és a pozitív változás bekövetkezik, az énképe is javul. És nemcsak azért mert tünetmentes lett, hanem azért is, mert mindebben tevékenyen részt vett. Ezen kívül azt tanácsolnám, hogy fogadja el a családja segítségét, de ne éljen vissza a „betegségelőnyével", ne legyen mártír, se zsarnok. Sokkal több támogatást fog kapni a környezetétől, ha látják, állapota javításáért saját maga is sokat tesz.

A betegségről bővebben itt találhat cikkeket

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink