• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Életmód: javít vagy árt?

Psoriasis 2012.03.18 11:00 Forrás: Weborvos

Mit tegyünk, hogyan védekezzünk életmódunkkal is a pszoriázis kiújuló tünetei ellen?

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a felírt gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett fontos, hogy egyéb változtatásokat is betartsunk, a terápia sikerességéhez elengedhetetlen az orvos-beteg együttműködése. A tüneteket az életmód, a dohányzás, a testedzés, a stressz, a napfény, és egyéb környezeti hatások is befolyásolják.

A pszoriázis nemcsak bőrtünetekkel járó betegség, a pikkelysömörben szenvedőknél magasabb a szívbetegségek és a stroke veszélye is. A kockázat csökkenthető, ha a betegek kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges étkezésre és a rendszeres testedzésre, a normál testsúly fenntartására. A pszoriázisos bőrtünetek napfény, fototerápia hatására is javulhatnak, de ehhez is kérjük szakember javaslatát.

A tapasztalatok szerint néhány tényező kifejezetten ártalmas a pikkelysömörös betegnél. Ilyen a stressz, amit egyébként maga a betegség (a kirekesztettség, a viszketés, tünetmentes időszakban a kiújulástól való félelem) is okozhat. A stresszt nehéz elkerülni, de kereshetők olyan stresszoldó módszerek, melyekkel feldolgozható, ilyen a mozgás, a meditáció vagy éppen egy jóízű beszélgetés a bizalmas barátokkal.

Nem csak a pikkelysömörös beteg esetében nagy az elhízás kockázata, azonban náluk kifejezetten megnehezíti a plakkok kezelését a túlsúly. Az optimális testsúly fenntartása fontos egyéb betegségek megelőzésében, mint a szív – és érrendszeri betegségek, anyagcsere-betegségek, például a diabétesz elkerülésében.

Kutatások igazolják, hogy a dohányzóknál többszörös a kockázata a pszoriázis kialakulásának. A cigarettázás szerteágazó, egyéb káros hatásán túl az is tapasztalati tény, hogy a dohányzás provokáló tényező lehet a tünetek újbóli megjelenésében, ezért orvosi segítséggel törekedni kell az abbahagyására. Hasonlóan: a túlzott alkoholfogyasztás is növelheti a betegség kialakulásának kockázatát, ráadásul bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal, ezért részint kerülni kell annak fogyasztását, részint konzultálni kell a kezelőorvossal az interakciókról.

A pszoriázis-napló

A pikkelysömör kezelésében segítségünkre lehet, ha tudatosan figyelünk magunkra és lejegyezzük, hogy az adott időszakban minek hatására javultak, vagy rosszabbodtak a tünetek. A tapasztalatokat a későbbiekben a kezelőorvossal átbeszélve módosíthatjuk például étkezési szokásainkat ezzel is megelőzve a tünetek fellángolását.

A panaszok gyakran a menstruációs ciklus függvényében változnak, de állapotromlást okozhat a túl sok stressz is. A kettő gyakran összefügg egymással. A panaszok rosszabbodása természetesen rontja a betegek hangulatát, ugyanakkor a stressz is kiválthatja a tünetek fellángolását – magyarázza a doktornő.

A pikkelysömör krónikus betegség, így kezelése sok türelmet igényel a páciens részéről is. A gyógyszeres terápia mellett a tudatos odafigyelés elengedhetetlenül fontos az eredményes kezeléshez.

További részletek a Weborvos márciusi összeállításában

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink