• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Pszoriázis: Szenvedélyek fogságában…

Psoriasis 2012.03.26 07:02 Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

A dohányzás, a nyugtatók, az altatók használata korrelál a betegséghez társuló életminőség-romlással.

Egyes pikkelysömörben szenvedők esetében a stresszes állapot bizonyítottan hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók felmérése szerint a válaszadók több mint 35 százaléka mondta azt, hogy betegsége aggodalmakkal teli, stresszes időszakban lángol fel, vagyis újul ki. Ugyanakkor nincs pontos kutatási eredmény az ellenkezőjére, vagyis arra, hogy ha csökken a stressz, akkor a pszoriázisos beteg állapota is javulni kezd.

Egy vizsgálat szerint a pikkelysömörös betegek 32 százaléka depressziós. Sok esetben az alkoholfogyasztás is 2-3-szor magasabb arányú a psoriasisos betegeknél, mint másoknál, annak  ellenére, hogy az rendkívül árt az alapbetegségnek. Sok páciens megvonja a vállát, mondván, muszáj alkoholmámorba fojtani a testén látható foltok miatti bánatát, oldani a feszültségét. Talán eszébe sem jut az alkoholt fogyasztó pszoriázisos betegnek hogy a pikkelyekből is kevesebb lenne és ritkábban mutatkozna, ha az alkohollal külön nem provokálná a delikvens.

A nyugtatók, altatók és antidepresszánsok használata, a dohányzás szintén statisztikai összefüggést mutat a betegséghez kapcsolódó romló életminőséggel. Annak ellenére sokat dohányoznak, hogy a betegség fellángolását kétszer annyira elősegíti, mint azoknál, akik füstmentesen élnek.

Kár lenne tagadni, ez a kórkép egyfajta kitaszítottsággal, magányérzéssel jár, kirekesztettséggel a társadalom, a tágabb és közvetlenebb környezet részéről. Viszont kár nem tudatosítani a pikkelysömörre felfigyelőkben, hogy a betegség nem fertőz, a másik emberre nem „ruházható át". Csak és kizárólag az érintettnek kellemetlen. A mások viselkedése, undorodása azonban kifejezetten kártékony lehet a betegnek.

Mindenesetre a külvilág negatív reagálására a pikkelysömörtől szenvedők pótcselekvései – iszákosság, pl. dohányzás stb. – egyfajta vészjelzéséként is értékelhetők. Azért alkoholizálnak, gyógyszerezik magukat, – például nyugtatókat, antidepresszánsokat szednek – és füstölnek, mint a gyárkémény, mert betegségük okán szoronganak, nincsenek kibékülve a világgal, de leginkább önmagukkal. A pszoriázis kiváltotta társuló betegségek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy bizonyított, e betegek 50 százaléka szorong, depressziós, sőt 5-7 százaléka az öngyilkosság gondolatát fontolgatja. Az érintettek 23 százaléka mondja azt, hogy karrierjét a betegsége nagyban – sajnos negatívan – befolyásolja.

A túl sok stressz állapotromlást idézhet elő, sőt a kettő gyakran összefügg egymással. A panaszok rosszabbodása rontja a betegek hangulatát, mint ahogy a stressz is kiválthatja a tünetek fellángolását. A pikkelysömör krónikus betegség és annak kezelése sok türelmet igényel. A gyógyszeres terápia mellett az eredményes kezeléshez a környezetre való tudatos odafigyelés is nélkülözhetetlen.

További részletek a betegségről

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink