• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Pszoriázis: van új a Világnap alatt

Psoriasis 2012.02.24 06:38 Forrás: Weborvos

Üzenet: a tünetmentesítés már elérhető lehetőség a pikkelysömörös betegeknek.

A bőrgyógyászati megbetegedések súlyosság és gyakoriság alapján egyik legjelentősebb csoportját a psoriasis (pikkelysömör) alkotja. Az európai országokban az össznépesség mintegy 1.4-2%-át érinti. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra, mind pedig a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja. Az összes beteg mintegy 30%-ánál ízületi érintettség lép fel, mely súlyos deformáló izületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet - hangzott el 2011 októberében, a 2011-es Psoriasis Világnap rendezvényén.

Magyarországon 140-200 ezerre tehető a betegségben manifeszt módon vagy látensen érintettek száma. A betegség kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel. Kiváló, számos enyhe és súlyos esetben is első választandó módszer lehet a fénykezelés – tudtuk meg Dr. Holló Péter egyetemi adjunktustól, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Psoriasis Centrumánk vezetőjétől.

A korszerű gyógyszergyártás lehetőségei és a pikkelysömör kialakulásának molekuláris szintű megismerése lehetővé tette a betegség kialakulásában kulcsfontosságú molekulák célzott gátlását. Mindössze néhány éve érhetők el ezek az ún. biológiai válaszmódosító szerek, melyekkel már idehaza is jelentős tapasztalat gyűlt össze, s amelyekkel új lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől vagy ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében. A beteg által önmagának beadható injekció vagy 6-8 hetente beadott infúzió formájában alkalmazott készítmények hatása ideális esetben már néhány nap múlva észlelhető, néhány hét alatt a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik is megszűnnek.

Ez a lehetőség alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Az eddig csak nehezen befolyásolható tünetekkel rendelkező legsúlyosabb páciensek állapota is hosszú távon kontrollálhatóvá vált. Ezek a szerek ma már Magyarországon is elérhetők. Mivel alkalmazásuk igen nagy szakértelmet és körültekintést igényel, indokolt esetekben az arra kijelölt egyetemi klinikákon és nagyobb kórházak bőrgyógyászati osztályán működő psoriasis centrumokban van lehetőség a kezelések lefolytatására.

Budapesten a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Psoriasis Centrum keretei között nagyszámú pikkelysömörös beteg folyamatos kezelését, gondozását végzik, ahol a teljes eszköztár rendelkezésre áll. Az országban elsők között végeztek itt biológiai válaszmódosító kezeléseket, ily módon számos beteg jutott már itt hozzá az új gyógyszerekhez.

A klinika tapasztalatai alapján, az október 29-én tartandó Psoriasis Világnaphoz kapcsolódóan az egyik legfontosabb üzenet az, hogy a korszerű innovatív gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a psoriasis kezelése terén, a betegek döntő többsége, leginkább az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már a megfelelő modern biológiai kezelésekkel tünetmentesíthetők – mondta el Holló Péter. Tekintettel arra, hogy még mindig nagyon sok a későn, már csak igen elhanyagolt állapotban orvoshoz kerülő beteg, a psoriasis nap egyik fő célja, hogy a tünetmentesítés lehetőségét minél szélesebb körben ismertesse.

Ugyancsak alkalom annak kifejtésére, hogy a pikkelysömör a népesség jelentős részét érintő, nem fertőző megbetegedés, mely szinte bizonyosan mindenkinek a környezetében előfordul, s ami az életminőségét igen nagymértékben rontja. A idei év harmadik (fő) üzenete a betegek közösségeinek építése, a betegek egymás közti kommunikációjának segítése a betegszervezetek részéről.

(A cikk 2011. október 24-én jelent meg)

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink