• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Típusok, tünetek

Psoriasis 2012.02.24 08:38 Forrás: Weborvos

Egy beteg egyszerre, illetve az évek folyamán többféle pikkelysömörrel is szembesülhet.

A pszoriázisos tüneteknek többféle típusa, formája létezik, sőt, egy beteg egyszerre vagy betegsége során többféle formával is szembesülhet. Speciális diagnosztikája nincs, mivel a bőrgyógyász egyszerű megtekintéssel is azonosítani tudja. Bizonyos formáinak azonosításához, a gyanú igazolásához laboratóriumi vagy szövetminta- vizsgálatot vehetnek igénybe.

A leggyakoribb a plakkos pikkelysömör, ez jelentkezik a betegek 80 százalékánál, általában a térden, deréktájékon, könyök területén, jellemzően a test mindkét oldalán, illetve fejbőrön, de előfordulhat a kézen és a lábon is. Jellemző képet mutat: a pikkelyek a bőr felszínéről könnyen, rétegesen hámlanak, fehér - vagy ezüstszínű pikkelyeket alakítva. A felszín alatt található sejtek összetapadnak, érzékeny, könnyen vérző piros sebet alkotva.

Szintén a fejbőrön is jelentkezhet, - leginkább a gyerekeknél és fiataloknál – a Guttált pikkelysömör, melynek hátterében leggyakrabban baktérium-fertőzés áll, pl. torokgyulladás. Tünetként sok apró vízcsepp alakú sérülés képét mutatja, megjelenhet a karokon, lábakon és a törzsön is.

Jellemzően a testhajlatokban jelenik meg sima, piros, gyulladt foltok formájában a leggyakrabban az un inverz pikkelysömör. Izzadás, illetve dörzsölés súlyosbíthatja a betegséget.

A pustulosus psoriasis leggyakoribb formáit a tenyéren és talpakon találjuk: új, sárga gennyes foltokkal tarkított vörös területek és régebbi barna kiszáradt pontok keverékeként. A bőrtünetek mellett e formában láz, hidegrázás, fogyás és fáradság jelentkezhet.

A körmöt érintő pikkelysömör a köröm pattogzásával vagy gödrök kialakulásával jelentkezik. A köröm továbbá leválhat a körömágyról, megvastagodhat vagy általában sárga vagy barna színűre elszíneződhet.

Az erythrodermiás pikkelysömör a betegség ritka, speciális gyulladásos formája, amely a teljes vagy majdnem a teljes testfelületet érinti. Leginkább bizonyos gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok), súlyos napégés, vagy a nem megfelelően kezelt pikkelysömör válthatja ki. Határozott időközönként megjelenő, szétterjedt, tűzpiros foltok jellemzik, a bőrtünetet gyakran súlyos viszketés és fájdalom kíséri.

A pikkelysömörhöz ízületi gyulladás társulhat. Erről bővebben itt olvashat

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink