• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A pszichiátriai társaság közleménye

Pszichiatria club Forrás: Weborvos Szerző:

A Magyar Pszichiátriai Társaság elítéli a mentális betegségekkel küszködők megbélyegzését.

"A Magyar Televízió M1-es csatornáján futó Kékfény című műsor 2010. szeptember 27-i adásában – többek között – egy feltehetően mentális betegséggel élő személy esetével is foglalkozott. Az adott szituáció kapcsán, az adásban a konkrét tények és történések összefoglalása során, olyan megközelítésben mutatták be az egyedi esetet, ami messzemenően alkalmas volt a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, kirekesztésük fokozására, illetve a velük kapcsolatos félelemkeltésre.

Mind az adás hangneme, mind az ott elhangzott esetenként valótlan álltások, továbbá az adásban használt pontatlan és szakszerűtlen megfogalmazások és nyelvhasználat távol állnak mind a modern pszichiátriai, mind az adott esetben szükséges modern igazságügyi megközelítéstől.

A Magyar Pszichiátriai Társaság a leghatározottabban visszautasít minden olyan a magyar médiában megjelenő közlést, ami alkalmas a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, a velük kapcsolatos előítéletek fokozására.

Különösen sajnálatos, hogy mindez érzékeny területen, a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeivel, természetes környezetben történő létükkel kapcsolatos témában történt. Véleményünk szerint, a magas színvonalú közszolgálati adón futó igényes közéleti műsortól elvárható, hogy egy ilyen kényes kérdést az elvárható maximális szakmai körültekintéssel, a tények feltárásának igényével mutasson be.

Nem célunk, hogy a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeiből adódó problémákat a legkisebb mértékben is elfedjük. Azonban az érdekeiket nehezen képviselő pácienseink nevében is elvárjuk, hogy az ezekről történő kommunikáció a modern pszichiátria – és ha ez a jelenleg hatályos jogszabályok alapján indokolt –, a megfelelő jogszabályok elveinek, gyakorlatának, és fogalomrendszerének megfelelően történjen.

Hangsúlyozzuk, minden megváltozott képességű, fogyatékkal vagy mentális betegséggel élő ember elfogadása és társadalmi beilleszkedésének segítése nem szakfeladat, hanem az egész társadalom közös felelőssége."

A Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége

Legolvasottabb cikkeink