Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

1587 szolnoki diák lett képzett elsősegély-nyújtó

Regionális hírek 2018.05.29 Forrás: Weborvos Szerző:
1587 szolnoki diák lett képzett elsősegély-nyújtó

Az ismeretanyag szerves részét képezte az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon defibrillátor alkalmazásával.

 Sokan kerülhetnek olyan helyzetbe a mindennapok során, hogy közelükben elsősegélyre szorul egy-egy embertársuk. Legtöbbször azonban az ebbéli ismertek foghíjasok vagy hiányoznak. Hogy minél többen helytállhassanak egy ilyen helyzetben Szolnok önkormányzata elsősegély-nyújtási alapismereteket elsajátító képzés megszervezését vállalta a városban tanuló 9. évfolyamos diákok számára. A képzést hétfőn értékelték, és Szabó István alpolgármester illetve Kardos József vezető mentőtiszt egyaránt sikeresnek és folytatásra érdemesnek ítélte a kezdeményezést.

A város humánus ötletét a közoktatási intézmények is támogatták, hiszen azok is úgy vélték, fontos tenni azért valamit, hogy a diákok baj esetén ne féljenek odamenni a rászorulóhoz - míg odaér a szakavatott segítő - ilyenkor ugyanis minden perc számít.

Az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői tavaly októberben írtak alá a képzés lebonyolításáról együttműködési megállapodást, ehhez később a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.

A tematika kidolgozását és az elsősegély-nyújtási alapismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet megyei kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték a megadott tematika alapján. Az oktatást 2x3, azaz 6 órában biztosították csoportokra bontva a fiatalokat.

Az ismeretanyag szerves részét képezte az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon defibrillátor alkalmazásával. Életveszélyes állapotok ellátása, így eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása. Végül a csonttörések ellátása, sérült végtag ideiglenes rögzítése, égési sérülések megfelelő ellátása szerepelt a tanulandók között.

Az elsősegély-képzésen 1587 diák vett részt. Az önkormányzat a képzés eredményes, sikeres megvalósítása érdekében két defibrillátort és két gyakorló fantom készüléket vásárolt, illetve a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum is felajánlotta már meglévő eszközeit.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink