• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

3D-s technológia a Konzerváló Fogászati Klinikán

Regionális hírek 2017.10.27 07:00 Forrás: Semmelweis Egyetem
3D-s technológia a Konzerváló Fogászati Klinikán

Azoknál, akik a digitális tervezést kérik majd, plusz térítés ellenében alkalmazzák ezt a módszert.

A hazai egyetemek között elsőként a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikáján tervezhetik és készíthetik a legmodernebb, 3D-technológián alapuló eszköz segítségével a koronákat, betéteket és esztétikus héjakat. Így a páciensek mostantól a hagyományos lenyomatvétellel készülő fogpótlások helyett költségtérítés ellenében ezt a gyorsabb, kényelmesebb és pontosabb megoldást is választhatják. Az új, ún. CAD/CAM chairside rendszer egy scanner segítségével percek alatt digitális lenyomatot készít az egyes fogakról vagy akár a teljes fogívről. A rendszerhez tartozó gép pedig gyorsan el tudja készíteni a restaurációt, ami akár már egy órán belül a szájba is kerülhet. Az új eszközt a napokban mutatták be Dr. Gerber Gábornak, a Fogorvostudományi Kar dékánjának és Kosztáné Kovács Mariann gazdasági igazgatónak. A gép használatát a tervek szerint az oktatásban is alkalmazzák majd - adta hírül az intézmény honlapja.

A Konzerváló Fogászati Klinika által önerőből vásárolt új berendezés egy „intraorális scanner" segítségével digitalizálja az egyes fogakat vagy a teljes fogsort, majd egy szoftver 3 dimenziós modellt készít, amely egy tervezőprogram segítségével lehetőséget ad a pótolni kívánt fog virtuális megformálására. Az eszközbe épített, és nagyszámú természetes fog értékeit tartalmazó adatbázis alapján, néhány kattintás után a gép meg is tudja tervezni a páciens számára legkedvezőbb fogművet, amelyet természetesen a speciális igények alapján még módosíthat a fogorvos. A hagyományos lenyomatvétellel szemben ez az eljárás alig néhány percig tart, és egyáltalán nem jár kellemetlenséggel a páciens számára – ismertette az előnyöket Dr. Tóth Zsuzsanna. A megfelelő anyagot kiválasztva, a rendszerhez tartozó gép azonnal ki tudja faragni a fogat. A készülék a teljes fogazat digitalizálását el tudja végezni, azonban maximum négy fogból álló fogművet lehet vele készíteni.

Dr. Vág János, a klinika igazgatóhelyettese elmondta, a betegellátásban és a posztgraduális képzés során már a közeljövőben bevezetik az eszköz használatának oktatását. A fogorvos hallgatók a többi korszerű technológiai eljárás között ugyan most is tanulnak a CAD/CAM-ről, ám kipróbálni egyelőre nem tudják. A tervek között azonban további hasonló eszközök beszerzése is szerepel, így a távolabbi jövőben a hallgatók akár napi szinten is használhatják majd ezt az eljárást. Célul tűzték ki annak feltérképezését is, hogy más felhasználási területen, például a parodontológiában, miként tudják majd használni a CAD/CAM-et.

Dr. Vág János beszélt arról is, hogy olyan digitális rendszerről van szó, amely minden lépést dokumentál, lehetővé téve az esetleges hibaforrások feltárását. Az pedig, hogy a folyamat valamennyi mozzanata visszakereshető, jó alapot jelenthet későbbi kutatásokhoz is – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

A Konzerváló Fogászati Klinikán naponta több száz pácienst fogadnak. Eddig hagyományos lenyomatvételi eljárással, fogtechnikus bevonásával készültek itt a fogművek. A fogpótlást jelenleg sem finanszírozza az egészségbiztosító a páciensek többsége számára. Azoknál pedig, akik a digitális tervezést kérik majd, ezen felül a Semmelweis Kft-vel kötött szerződés alapján, plusz térítés ellenében alkalmazzák ezt a módszert. A klinikán működő munkacsoportok közül a Dr. Nagy Zsolt által vezetett, a szakirodalmi tájékozottságért is felelős Digitális munkacsoport koordinálja a CAD/CAM chairside rendszerrel kapcsolatos kezeléseket, és kutatást.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink