• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A brit nagykövet is véradásra szólít

Regionális hírek 2018.05.14 Forrás: Weborvos Szerző:
A brit nagykövet is véradásra szólít

Korábban, aki ide betért egy időutazáson vehetett részt, a 80-as években találhatta magát, most viszont XXI. századi látvány fogadja.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Karolina úti központjában már egy gyönyörűen felújított térben adott vért Iain Lindsay, az Egyesület Királyság magyarországi nagykövete hétfőn. „Szeretnénk, egy egységes képet kialakítani, ha idővel valamennyi állandó váradó állomásunk így nézne ki” - mondta Drexler Donát az OVSZ főigazgatója az ünnepi átadáson, ahol ő maga is tű alá feküdt.

Korábban, aki ide betért egy időutazáson vehetett részt, a 80-as években találhatta magát, most viszont már egy XXI. századi látvány fogadja a véradókat – mondta a főigazgató. A másik kettő állandó fővárosi véradó hely: a Péterfy Sándor utcai és a Jahn Ferenc Kórházban lévő állomást is hasonló módon szeretnék felújítani. A Karolina úti véradótér korszerűsítésének munkálatait decemberben kezdték, és 100 millió forint forintba került, amelyet az OVSZ saját forrásból állt.

Az ünnepélyes átadáson részt vett annak a két intézménynek a vezetője is, akik a legnagyobb felhasználói az OVSZ vérkészletének: a Semmelweis Egyetem részéről, dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekklinika igazgatója, valamint dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója. Mint Szabó Attila mondta, számukra is fontos, hogy az egyik legfontosabb „háttérországuk” fejlődjön.

Az esemény meglepetésvendége az angol nagykövet volt, aki már korábban jelezte, hogy szívesen adna vért. Amikor Iain Lindsay, aki más magyarországi társadalmi eseményeken is rendszeresen részt vesz, megtudta, hogy átadó ünnepség lesz, vállalta, hogy a véradáson kívül beszédet is mond. Magyarul elmondott felhívásában kért mindenkit, hogy adjon vért, hiszen a nyár közeledtével a vakációk, a balesetek miatt még nagyobb szükség van erre az adományra.

Nemcsak a véradótér újult meg: a korábbi virsli és szendvics helyett a véradók már egy ideje 500 forintos Erzsébet utalványt kapnak. A brit nagykövet is természetesen megkapta a sárga papirost.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink