• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

  • Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

   Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

A reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintik át.

A korszerű 3D-s ortopédiai módszerek, a sejtterápia, az olimpikonok speciális ellátásának szempontjai, valamint az idősgyógyászat aktualitásai is szóba kerültek a 7. DROP konferencián, a Debreceni Egyetem interdiszciplináris fórumán - számolt be róla az intézmény honlapja.

Az elmúlt években az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá fejlődött a Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszéke által 2007 óta, minden második évben megtartott Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP). A rendezvény különlegességét az adja, hogy a kongresszus interdiszciplináris szemlélettel közelíti a reumatológia tudományát, hiszen a medicina legtöbb szakterületével szorosan összekapcsolódik.

- Az elmúlt évek során 10-12 orvosi témát vizsgáltunk meg a reumatológia szemszögéből. Mindig meghívunk 2-3 másik szakmát, idén a reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintjük át – mondta el Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének vezetője a rendezvény március 23-i sajtótájékoztatóján.

A korábbi évek hagyományaihoz hűen egy színvonalas szakdolgozói program kíséri a konferenciát, ahol szakdolgozói szempontból, gyakorlati oldalról közelítik meg a témaköröket. - Az idei tudományágak a szakdolgozók szempontjából is nagyon fontosak, és nagyon sok kapcsolódási pont van, hiszen az idősellátásban egy ápolónak, szociális gondozónak, vagy a sportsérülések utáni rehabilitációban egy gyógytornásznak nagyon fontos szerepe van – fogalmazott Domján Andrea, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületének elnöke.

- A traumatológusok nagyon el vannak foglalva a sérültellátással, és kevesebb idejük jut arra, hogy alapkutatással, valamint a biológia terápia lehetőségeivel foglalkozzanak, a kongresszuson viszont ebbe is betekintést nyerhettünk – fogalmazott Turchányi Béla, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője.
A szakember reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház fúziója annak a lehetőségét is meg fogja teremtetni, hogy ne csak a sportorvoslás fejlődjön, hanem a traumatológia is jobban elmélyülhessen az alapkutatásban. A teljes beszámoló itt olvahsató

Legolvasottabb cikkeink