• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu
A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

A reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintik át.

A korszerű 3D-s ortopédiai módszerek, a sejtterápia, az olimpikonok speciális ellátásának szempontjai, valamint az idősgyógyászat aktualitásai is szóba kerültek a 7. DROP konferencián, a Debreceni Egyetem interdiszciplináris fórumán - számolt be róla az intézmény honlapja.

Az elmúlt években az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá fejlődött a Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszéke által 2007 óta, minden második évben megtartott Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP). A rendezvény különlegességét az adja, hogy a kongresszus interdiszciplináris szemlélettel közelíti a reumatológia tudományát, hiszen a medicina legtöbb szakterületével szorosan összekapcsolódik.

- Az elmúlt évek során 10-12 orvosi témát vizsgáltunk meg a reumatológia szemszögéből. Mindig meghívunk 2-3 másik szakmát, idén a reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintjük át – mondta el Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének vezetője a rendezvény március 23-i sajtótájékoztatóján.

A korábbi évek hagyományaihoz hűen egy színvonalas szakdolgozói program kíséri a konferenciát, ahol szakdolgozói szempontból, gyakorlati oldalról közelítik meg a témaköröket. - Az idei tudományágak a szakdolgozók szempontjából is nagyon fontosak, és nagyon sok kapcsolódási pont van, hiszen az idősellátásban egy ápolónak, szociális gondozónak, vagy a sportsérülések utáni rehabilitációban egy gyógytornásznak nagyon fontos szerepe van – fogalmazott Domján Andrea, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületének elnöke.

- A traumatológusok nagyon el vannak foglalva a sérültellátással, és kevesebb idejük jut arra, hogy alapkutatással, valamint a biológia terápia lehetőségeivel foglalkozzanak, a kongresszuson viszont ebbe is betekintést nyerhettünk – fogalmazott Turchányi Béla, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője.
A szakember reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház fúziója annak a lehetőségét is meg fogja teremtetni, hogy ne csak a sportorvoslás fejlődjön, hanem a traumatológia is jobban elmélyülhessen az alapkutatásban. A teljes beszámoló itt olvahsató

Legolvasottabb cikkeink