• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A világ legjobb koponyaalapi sebészének egyike segít

Regionális hírek 2022.05.21 Forrás: Szegedi Tudományegyetem - Weborvos
A világ legjobb koponyaalapi sebészének egyike segít

Fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzus, nemzetközi résztvevőkkel, világhírű előadókkal a Szegedi Tudományegyetemen.

Saját szakterületükön a világon a legjobbak közé tartoznak azok a kutatók, akik kulcsszerepet vállaltak a nemzetközi orr, fül és koponyaalapi sebészeti kurzusán. Prof. Prepageran Narayanan és prof. Yves Brand előadásait és útmutatásait az SZTE orvosai, oktatói mellett hazai és nemzetközi résztvevők is hallhatták, tudatta az egyetem közleményében. 

A Szegedi Tudományegyetem országos szinten vezető szerepet tölt be a fül-orr-gégészeti és az idegsebészeti ellátás és innováció területén is. Hazánkban elsőként Szegeden alkalmazták 2007-ben az endoszkópos technikát agyalapi mirigy műtéteknél, melyet azóta a rosszindulatú orr- és orrmelléküregi valamint koponyaalapi műtéteknél is rutinszerűen végeznek dr. Barzó Pál, az SZTE Idegsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára és dr. Bella Zsolt, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Ezzel párhuzamosan az Egyetemen a fülsebészet és a cochlearis implantáció területén is közép-kelet-európai centrum alakult ki, dr. Jóri József, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi tanára és dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója vezetésével. Mindezen szakmai fejlődés kulcsa az infrastruktúra folyamatos fejlődése, melyet az idegsebészeti hibrid műtő és az új fül-orr-gégészeti műtéti szárny kialakítása tett lehetővé. A fejlődés másik tényezője a folyamatos továbbképzés, melyet a hazai szakmák és klinikai centrumok közötti együttműködés tesz lehetővé. A szegedi idegsebészeti és fül-orr-gégészeti együttműködésnek Bodosi és Czigner professzorok óta (1986) hagyománya van. A közös kurzusok 2011-ben indultak, a mostani a 10. a sorban, immár nemzetközi résztvevőkkel és előadókkal.

„Az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az endoszkópos sebészi technológia és az orvosi képalkotás. Az endoszkópos módszerrel a melléküregben található gyulladásos és daganatos megbetegedések mellett mára a koponyaalapot érintő sebészi beavatkozásokat a hagyományosnál lényegesen kisebb feltárásból, kisebb esztétikai és funkcionális deficittel tudjuk megoldani. A klasszikus műtéti eljárások továbbfejlesztése mellett a legújabbak bevezetése és az új technológiák meghonosítása lehetővé teszik, hogy a sebészi team mindig a beteg számára optimális metódust válassza. A közös tréningek és a műtéti tapasztalatok tették lehetővé, hogy speciális esetekben a két team egy időben akár két oldalról képes a daganatot feltárni. Az idegsebész a koponyán át mikroszkóppal, míg a fül-orr-gégész az orron át endoszkóppal dolgozik. Ilyen módon az általánosan 6-8 órás műtéti idő akár a felére redukálható, mely jelentősen csökkenti a beteg megterhelését és így javítja a gyógyulás esélyeit.  Ezt a szimultán multiportál feltárást, melyet ma már rendszeresen alkalmazunk, világviszonylatban is az elsők között sikerült Szegeden elvégezni 2013-ban” - adott tájékoztatást Bella Zsolt, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa.

A szegedihez hasonló személyi és infrastrukturális adottságok csak kevés helyen adottak. A közös műtéti tevékenységet nagyon nehéz szimulálni. Ehhez speciális közös képzés, felszereltség, helyszín és speciális anatómiai készítmények szükségesek, melyet a szponzorok és az SZTE Anatómiai Intézete biztosított.

„Olyan ez, mint a repülőgép-szimulátor a pilótáknak, csak az orvostudományban. Nem tudjuk és nem is akarjuk levenni a betegek arcát egy-egy műtét során, ezért elengedhetetlen, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a beavatkozásra, amihez három dolog szükséges: megfelelő tudással rendelkező szakemberek, magas szintű képalkotó technika és a cadaver készítmények, vagyis azok a humán anatómiai testrészek, amelyek felajánlás alapján kutatási, oktatási céllal kerültek az intézményhez. Ezek adják vissza legélethűbben, hogy mit találunk majd az élő betegeknél a műtét során. Mindhárom adott a Szegedi Tudományegyetemen. Az általunk megszerzett tudást tovább kell adnunk, különben elveszik. Ezért nagyon fontosak ezek a kurzusok” – mondta el a terület világhírű szaktekintélye,  Prepageran Narayanan, akit a Magyar Fül-Orr-Gégészek és Fej-Nyaksebészek Egyesületének (MFOE) elnöksége tiszteletbeli tagnak jelölt a hazai fül-orr-gégészet fejlesztésért és aki a szegedi kurzus főelőadója és instruktora volt.

Narayanan-t az egyesület főtitkára, akivel Bella Zsolt külföldi kongresszusokon és kurzusokon találkozott korábban, és azzal a céllal invitálta hazánkba, hogy mint a világ legjobb öt koponyaalapi sebészének egyikét bevonja a magyar kollégák képzésébe. Az általa Kuala Lumpurban meghonosított, a maga nemében páratlan kurzus napi 7 órás bonctermi gyakorlattal az elülső koponyaalap és a középfül, valamint az oldalsó koponyaalapi műtéti technikák elsajátítását szolgálja. Ezt a kurzust hozták Magyarországra.

„A mostani kurzuson is nagy sikert aratott az általunk fejlesztett virtuális 3 dimenziós anatómiai atlasz, amelynek alapját Intézetünk biztosította és a Mozaik kiadóval közösen fejlesztettük. A világon egyre kevesebb lehetőség van ilyen jellegű gyakorlásra és ismeretek szerzésére, ezért szívesen jönnek hozzánk külföldről is a téma iránt érdeklődők. Ilyenkor olyan barátságok alakulhatnak ki, amelyek a későbbi – akár egyetemi szintű – együttműködéseket is megalapozzák. Az első hasonló képzést már a pandémia előtt szerveztük közösen, most jött el a lehetőség a folytatásra, nemzetközi szinten” – mondta el dr. Nógrádi Antal, az SZTE SZAOK Anatómiai Intézetének vezetője.

Prepageran professzorral és az általa képviselt University of Malaya-val, valamint az érintett orvostechnológiai cégekkel (Karl Storz Ltd, Medtronic Ltd, Konsens Kft, Replant Med Kft, Ready Kft.) való együttműködést a jövőben még szorosabbra kívánja fűzni az SZTE, melynek részeként a közeljövőben újabb közös tréningek, orvos-kutató cserék jöhetnek létre, továbbá évente vendégül  szeretnék látni Szegeden  a koponyaalapi sebészet iránt érdeklődő fül-orr-gégészeket és idegsebészeket. Ez az együttműködés a biztosítéka annak, hogy a fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzusa a Közép-Kelet európai régió meghatározó rendezvényévé váljon és számos külföldi vendéget vonzzon a Szegedi Tudományegyetemre, áll a közleményben, amely a részletesebb információra mutató linket is ad. 

 

Fotó: Bobkó Anna (SZTE NKI)

 

Legolvasottabb cikkeink