• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

A XIX. kardiológiai napok Szolnokon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:
A XIX. kardiológiai napok Szolnokon

A kardiológusokon kívül várnak minél több háziorvost is, hogy közösen gondolkodhassanak.

A szívbetegségek kezelésének mindennapi gyakorlatát, az sokszor életmentő munkában résztvevő orvosok előtt álló kihívásokat tekintik át azon az április 20-21-én tartandó tudományos konferencián, amely Szolnoki Kardiológiai Nap néven vált ismertté a szívgyógyászok körében. A rendezők, a Szolnok Szívügyünk Alapítvány és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottsága a tiszaligeti Garden Hotelbe várja a résztvevőket.

Mint Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumának osztályvezető főorvosa a Weborvosnak elmondta: a legutóbbi találkozásuk óta eltelt egy év, és ez az apropó, hogy áttekintsék a szolnoki kardiológiai ellátás hétköznapjait! Sorra venni az elért eredményeket, az előttük álló feladatokat. A Szolnoki Kardiológiai Centrum a régió kardiológiai ellátását a legösszetettebben megvalósítani képes ellátó helye, az akut szívinfarktus ellátás, coronaria intervencióktól kezdve a fekvőbeteg rehabilitáció, a járó beteg ellátásig bezárólag. A rendező alapítvány közel húsz éve vesz részt ebben a munkában, hathatósan segíti az ellátást.

Mint a szakember kifejtette: az elkövetkező évtizedek legnagyobb kihívását továbbra is a cardiovascularis megbetegedések jelentik majd. A szívinfarktus okozta halálozás ugyan harmadára csökkent régióban is, de marad feladat bőven. Idézte Eugene Braunwaldot, a nemzetközi kardiológiai élet meghatározó szaktekintélyét, aki 20 évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező évtizedekben a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció világméretű „járványként" fog az emberiségre nehezedni.

Herczeg Béla elmondta azt is, hogy a járóbeteg rendelés régóta meghatározó része tevékenységüknek. Kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordítanak a tartós véralvadásgátló kezelést igénylő betegek gondozására. Közel két évtizede működik a Prothrombin Ambulancia, ahol a véralvadásgátló kezelésben részesülő betegeket látják el. A szívbillentyű beültetésen átesett és a pitvarfibrilláló betegek biztonságos és magas színvonalon kapnak folyamatos ellátást.

Egyik legfőbb jövőbeli feladatuknak a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség, a véralvadásgátlás terápia biztonságos megszervezését, progresszív ellátását, fejlesztését tartják, ezért választották e tárgykört mostani konferencia tudományos fő témájául – jelezte a főorvos. Azzal pedig régi adósságukat is szeretnék törleszteni azzal, hogy másik fő témának a pulmonális hypertonia problémakörét jelölték meg.

Az előadók között várhatóan mind a négy orvosegyetem jeles képviselő jelen lesznek, de a kardiológusokon kívül várnak minél több háziorvost is, hogy közösen gondolkodhassanak, legyen közös akaratunk arra, hogy minél több pitvarfibrilláló beteget ismerjenek fel és kezeljenek közösen! – zárta mondandóját az ismert kardiológus, főszervező.

Legolvasottabb cikkeink