• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

A zöld hályogról szólt az idei továbbképzés

Regionális hírek 2018.05.15 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
A zöld hályogról szólt az idei továbbképzés

Nagyon fontos lenne 55 éves kor felett évenkénti szemészeti szűrésen részt venni, mert a legtöbbször véletlenül fedezik fel.

A glaucoma, vagyis a zöld hályog kezelésével kapcsolatos ismeretekbe nyertek betekintést a Magyar Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók XIX. Országos Továbbképző Ülésének résztvevői. A Szemészeti Klinika 19 éve folyó továbbképzése biztosítja a szakdolgozók (műtősnők, asszisztensek, ápolók) számára, hogy a legkorszerűbb ismeretekhez juthassanak hozzá. Egyre nagyobb a részvételi arány, a május 11-i országos továbbképzésen 350-en vettek részt, ami jóval magasabb az előző évekhez képest – ismertette Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója.

A továbbképzés minden évben másra fókuszál, tavaly a szaruhártya betegségeivel foglalkoztak, idén a zöld hályog népegészségügyi jelentőségéről és kezeléséről esett szó - számolt be róla az egyetem weboldala.

A nyitó előadást Dr. Nagy Zoltán Zsolt tartotta, aki a széndioxid-lézerrel elért eredményeket, az úgynevezett CLASS műtétek eredményeit foglalta össze. Hangsúlyozta: egy új műtéti eljárásról van szó, ami mindössze két éve érhető el Magyarországon. Előnye, hogy nem jár a szem megnyitásával, ezáltal kisebb a fertőzésveszély, illetve a műtéti komplikációk – bevérzés, a szemnyomás jelentős csökkenése vagy éppen kiugrása – lehetősége is kisebb. Kiemelte: az ún. primer nyitott zugú zöld hályog nem okoz panaszt, a betegek többsége véletlenül veszi észre, ezért nagyon fontos lenne 55 éves kor felett évenkénti szemészeti szűrésen részt venni. Mint mondta, ezeken a vizsgálatokon elsősorban a szemnyomást mérik, illetve a látásfunkciókat értékelik (nyers látóélességet, a legjobb korrigált látóélességet, a szemnyomást, a szem anatómiai viszonyait). A zöld hályognak is több típusa van – hívta fel a figyelmet: van, amelyik emelkedett szemnyomással jár, de van egy olyan alattomos típusa is, ami alacsony szemnyomás mellett mégis funkciókárosodással jár együtt. Ezeket az eseteket kellene jobban kiszűrni, hiszen ha nem kezelik időben a betegséget, visszavonhatatlan károsodás történik a látóidegben, ami akár vaksághoz is vezethet – hangsúlyozta a Szemészeti Klinika igazgatója. Utalt rá, jövőre ünneplik a továbbképzés 20 éves jubileumát. Külön kiemelte Dr. Süveges Ildikó, a klinika professor emeritája, illetve Dr. Fenesi Teréz főműtősnő szervezésben való aktív részvételét. Reményét fejezte ki, hogy a program mindenki számára hasznos lesz, hozzátéve, hogy a rendezvény az egyetem reputációját is emeli. Továbbiak a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink