• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

A kulturális örökség része a dunaújvárosi rendelő

Regionális hírek 2017.04.03 11:31 Forrás: pantaleon.hu
A kulturális örökség része a dunaújvárosi rendelő

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézete.

A dunaújvárosi egészségügyi ellátás története hosszú időre nyúlik vissza, alapjait a Vasmű, valamint a város építésének megkezdésénél kell keresnünk. Dunapentele falu fejlődése akkor indult meg, mikor a Magyar Dolgozók Pártjának Központi Vezetősége meghozta döntését 1949-ben egy új vaskohászati kombinát felépítéséről, melyhez lakótelepet is terveztek. Eredetileg Mohácson építették volna fel a gyárat (1900/1949. sz. kormányrendelet), de hamarosan új helyszín keresésébe voltak kénytelenek fogni a megromlott jugoszláv-magyar viszony miatt, cél pedig egy a déli határtól messzebb levő hely volt, így esett a választás Dunapentelére, ahol megfelelőek voltak a földrajzi adottságok is (6957/1949. sz. minisztertanácsi határozat) - kezdi a visszaemlékezést a dunaújvárosi kórház honlapján megjelent, a rendelő történetét bemutató írás.

1950-ben megindult az építkezés Dunapenetele határában, az első öt éves tervben pedig számtalan közintézmény készült el, köztük a Rendelőintézet is. A lakosság növekvő száma miatt, egyre nagyobb volt az igény egy korszerű kórházra is, azonban az Egészségügyi Minisztérium eleinte nem az épülő városba, hanem inkább Dunaföldvárra telepítette volna azt. Ez a kórház a tervek szerint a megyei igényeket is kiszolgálta volna, végül azonban szembesülniük kell vele, hogy Dunapentelén nemcsak nagyobb szükség van rá, hanem a működtetése is sokkal gazdaságosabb.

Ennek köszönhetően el is készült egy 400 ágyas kórháznak a terve, amit lassan építeni kezdtek, ez azonban elhúzódott. Az építkezés teljes befejezéséig igénybe vettek néhány megépült lakóépületet, egy anya- és csecsemőotthont, valamint a már épülő rendelőintézet egy részét is.

A Rendelőintézet 1952. április 2-án nyílt meg a betegek előtt, ahol akkor műtők és szakrendelők, illetve orvosi lakások nyertek elhelyezést. A Rendelőintézet átadása hatalmas előrelépést jelentett a város egészségügyi ellátásában, a hivatalos átadáson pedig jelen volt Ratkó Anna egészségügyi miniszter is 1952. április 30-án. Folytatás a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink