• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

A kulturális örökség része a dunaújvárosi rendelő

Regionális hírek 2017.04.03 11:31 Forrás: pantaleon.hu
A kulturális örökség része a dunaújvárosi rendelő

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézete.

A dunaújvárosi egészségügyi ellátás története hosszú időre nyúlik vissza, alapjait a Vasmű, valamint a város építésének megkezdésénél kell keresnünk. Dunapentele falu fejlődése akkor indult meg, mikor a Magyar Dolgozók Pártjának Központi Vezetősége meghozta döntését 1949-ben egy új vaskohászati kombinát felépítéséről, melyhez lakótelepet is terveztek. Eredetileg Mohácson építették volna fel a gyárat (1900/1949. sz. kormányrendelet), de hamarosan új helyszín keresésébe voltak kénytelenek fogni a megromlott jugoszláv-magyar viszony miatt, cél pedig egy a déli határtól messzebb levő hely volt, így esett a választás Dunapentelére, ahol megfelelőek voltak a földrajzi adottságok is (6957/1949. sz. minisztertanácsi határozat) - kezdi a visszaemlékezést a dunaújvárosi kórház honlapján megjelent, a rendelő történetét bemutató írás.

1950-ben megindult az építkezés Dunapenetele határában, az első öt éves tervben pedig számtalan közintézmény készült el, köztük a Rendelőintézet is. A lakosság növekvő száma miatt, egyre nagyobb volt az igény egy korszerű kórházra is, azonban az Egészségügyi Minisztérium eleinte nem az épülő városba, hanem inkább Dunaföldvárra telepítette volna azt. Ez a kórház a tervek szerint a megyei igényeket is kiszolgálta volna, végül azonban szembesülniük kell vele, hogy Dunapentelén nemcsak nagyobb szükség van rá, hanem a működtetése is sokkal gazdaságosabb.

Ennek köszönhetően el is készült egy 400 ágyas kórháznak a terve, amit lassan építeni kezdtek, ez azonban elhúzódott. Az építkezés teljes befejezéséig igénybe vettek néhány megépült lakóépületet, egy anya- és csecsemőotthont, valamint a már épülő rendelőintézet egy részét is.

A Rendelőintézet 1952. április 2-án nyílt meg a betegek előtt, ahol akkor műtők és szakrendelők, illetve orvosi lakások nyertek elhelyezést. A Rendelőintézet átadása hatalmas előrelépést jelentett a város egészségügyi ellátásában, a hivatalos átadáson pedig jelen volt Ratkó Anna egészségügyi miniszter is 1952. április 30-án. Folytatás a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink