• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A legendás professzort köszöntötték születésnapján

Regionális hírek 2017.12.01 10:50 Forrás: Semmelweis Egyetem
A legendás professzort köszöntötték születésnapján

A hazai transzplantációs programok úttörője, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika alapítója 80 éves lett.

80 éves Dr. Perner Ferenc professor emeritus, a hazai transzplantációs programok úttörője, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika alapítója. A Széchenyi-, Batthyány-Strattmann-, Szent-Györgyi Albert- és Magyar Örökség-díjas sebészt munkatársai köszöntötték születésnapja alkalmából - tudósított az intézmény weboldala.

Dr. Máthé Zoltán, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója köszöntőjében szólt róla, hogy Dr. Perner Ferenc teremtette meg a magyarországi transzplantációt, ő végezte el az első sikeres, és tartós túlélést biztosító hazai veseátültetést, majd 1995-ben az első sikeres májtranszplantációt is. Felismerte, hogy a szervátültetések további fejlődése érdekében szükség volt egy „fellegvár" létrehozására, ezt a szerepet tölti be a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, ahol a diagnosztikai eszközöktől kezdve a műtőn át az utógondozásig minden rendelkezésére áll, és amelynek koncepcióját a professor emeritus dolgozta ki – mondta Dr. Máthé Zoltán.

A rendezvényen az ünnepelt is előadást tartott, amiben felidézte, miként jött létre a klinika. Kollégáival együtt annak idején külföldön – Algériában és Franciaországban – sajátította el a transzplantáció módszerét, majd az ott tanultakat ültette át a hazai gyakorlatba. Mostanra több mint 4000 veseátültetés történt, évente pedig 150-200 ilyen beavatkozás végeznek csak a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán.

Az ünnepségen ezt követően az egyes szakágak képviseletében szóltak a klinika munkatársai. Dr. Kóbori László, a klinika igazgatóhelyettese a májátültetés fejlődéséről beszélt, amelyet Magyarországon csak a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán végeznek. Dr. Remport Ádám docens a vesetranszplantáció, Dr. Smudla Anikó adjunktus az intenzív aneszteziológia mérföldköveit ismertette, Dr. Doros Attila docens pedig az ehhez kapcsolódó radiológiai területet foglalta össze. (Fotó: Transzplantációs és Sebészeti Klinika)

Dr. Perner Ferenc a “Semmelweis Egyetem, ami összeköt" című sorozatban beszélt bővebben a hazai tranaszplantációs programok elindításáról, a videót ide kattintva lehet megtekinteni.

Az Orvosok Lapja idén nyáron készített életinterjút Perner professzorral - az interjú itt olvasható

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink